10+3 Αξιοθέατα των Χανίων




Έχοντας γεννηθεί και ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στην Κρήτη, επισκεφτήκαμε πολλές φορές τα Χανιά. Για αυτό και αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο, για να σας βοηθήσουμε, ως ντόπιοι Κρητικοί και να σας δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να δείτε στα μαγευτικά Χανιά.

Ακολουθούν τα 10 αξιοθέατα που βρίσκονται μέσα στην πόλη των Χανίων:


Αιγυπτιακός Φάρος







Το πιο φωτογραφημένο σημείο των Χανίων. Το ύψος του είναι 21 μέτρα και οι ναυτικοί μπορούν να διακρίνουν το φως του από απόσταση επτά μιλίων. Ενδιαφέρον είναι το ότι ονομάζεται «Αιγυπτιακός φάρος», αλλά στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε από Ενετούς, τον 16ο αιώνα. Το όνομα Αιγυπτιακός προήλθε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ανακατασκευάστηκε από τους τότε κυρίαρχους της Κρήτης, τους Αιγύπτιους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που έχουν σωθεί σήμερα.
Περπατώντας προς το Φάρο, θα δείτε στα δεξιά σας τον Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μώλου. Προστάτευε το λιμάνι των Χανίων, μαζί με το φρούριο Φιρκά, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να το πορθήσει από τη μεριά της θάλασσας. Το όνομά του προήλθε από το ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου που βρισκόταν μέσα.

Τζαμί Κιουτσιούκ Χασάν

Βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων και είναι το μοναδικό από τα τζαμιά της πόλης που σώζεται σήμερα. Το όνομα του προέρχεται από τον πρώτο φρούραρχο των Χανίων και λειτουργεί πλέον ως χώρος εκδηλώσεων τους μήνες του καλοκαιριού.


Συνοικία Καστέλι:


Είναι στο λόγο πάνω από το λιμάνι της παλιάς πόλης. Εκεί, βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα 5,000 ετών, της αρχαίας πόλης Κυδωνίας, που λέγεται ότι ήταν μία από τις τρείς που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνωας. Μπορεί κάποιος να δει την μινωική ανασκαφή στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης.
Τη περιοχή του Καστελίου περιβάλλει το Βυζαντινό τείχος, το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε ένα άλλο τείχος, που υπήρχε εκεί από το 300 π.Χ.

Ενετικά Νεώρια


Είναι μία συστοιχία από επτά θόλους, στο λιμάνι των Χανίων. Οι Ενετοί, είχαν κατασκευάσει μεγάλο πλήθος νεωρίων στην πόλη, έτσι ώστε να μπορούν να επισκευάζουν τα πλοία τους. Πέρα από αυτή την ομάδα, υπάρχει και το μεγάλο Αρσενάλι, που σήμερα είναι Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Δημοτική Αγορά


Από το 1911, την καρδιά της πόλης κοσμεί η Δημοτική Αγορά, η οποία είναι από τις εντυπωσιακές στα Βαλκάνια. Έχει έκταση 4,000 τ.μ. και σχήμα σταυρού. Μέσα της, μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα και σουβενίρ, για να πάρετε ένα κομμάτι των Χανίων μαζί σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ακόμη όμως και αν δε θέλετε να αγοράσετε κάτι, αξίζει να περιπλανηθείτε και να χαζέψετε την αρχιτεκτονική του χώρου, τα προϊόντα, καθώς και τους ντόπιους που κάνουν τα ψώνια τους εκεί.


Οικία Βενιζέλου


Είναι το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, του επτά φορές πρωθυπουργού της χώρας που αναγέρθηκε το 1880. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στην ανακαίνιση που επέβλεπε ο ίδιος το 1927. Λειτουργεί ως μουσείο, όπου μπορεί κάποιος να δει προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα και διακοσμητικά του ίδιου και της γυναίκας του.

Τάφοι Βενιζέλων


Συνεχίζοντας το δρόμο προς το Ακροτήρι, γύρω στα 6 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, βρίσκονται οι γνωστοί τάφοι των Βενιζέλων. Εκεί, ανάμεσα στα καταπράσινα δένδρα βρίσκεται ο τάφος του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή Βενιζέλου, επίσης πρωθυπουργού της χώρας από το 1943-1952. Επίσης, πέρα από την ιστορική τους σημασία, προσφέρουν μια φανταστική θέα της πόλης.

Μητρόπολη


Η Μητρόπολη των Χανίων, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Κτίστηκε σε θέση παλαιότερου Ενετικού ναού και είναι γεμάτη με τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από διάσημους καλλιτέχνες.

Δημοτικός κήπος





Εκεί θα δείτε πληθώρα ειδών δένδρων, θάμνων και φυτών, καθώς και ένα μικρό ζωολογικό κήπο. Ακόμη, στον Κήπο υπάρχει η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει πάνω από 20,000 τόμους βιβλίων, καθώς και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης, είναι καλό να αναφερθεί πως η καφετέρια που βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο, λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, φυσικά ανακαινισμένη. Για τους λάτρεις της 7ης τέχνης, να ξέρετε ότι το καλοκαίρι στον Κήπο λειτουργεί θερινός κινηματογράφος.

Αρχαιολογικό και Ναυτικό μουσείο


Στο λιμάνι των Χανίων βρίσκονται το Αρχαιολογικό μουσείο και το Ναυτικό μουσείο της πόλης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1963. Στις συλλογές του, θα βρείτε ευρήματα (π.χ. νομίσματα, κοσμήματα, επιγραφές, γλυπτά, κ.τ.λ.) από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Τα ευρήματά του είναι κατανεμημένα, είτε με βάση την περιοχή που βρέθηκαν, είτε με βάση το θέμα. Στις αίθουσες του διοργανώνονται συχνά εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτισμικές εκδηλώσεις.
Όσον αφορά το Ναυτικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1973. Περιλαμβάνει ευρήματα από την εποχή του χαλκού έως και τη σύγχρονη εποχή. Συγκεκριμένα, από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και τις μέρες μας, εκτίθενται ευρήματα όπως αντικείμενα που ανασύρθηκαν από βυθό, πίνακες, ναυτικά όργανα χάρτες και πολλά άλλα που αξίζει να δείτε. Τα 2,500 μόνιμα εκθέματά του και το έτος ίδρυσής του, το κατατάσσουν ως το δεύτερο Ναυτικό μουσείο της χώρας.

Υπάρχουν όμως και πολλά σημαντικά αξιοθέατα γύρω από την πόλη των Χανίων, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Σας παραθέτουμε τα 3 σημαντικότερα:


Φαράγγι της Σαμαριάς


Βρίσκεται 44 χλμ. νότια της πόλης των Χανίων και είναι ένας από τους γνωστότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας. Αποτελεί το μακρύτερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πεζοπορίας 5-7 ωρών, καθώς εκτείνεται 15 χλμ. από τον Ομαλό έως την Αγ. Ρούμελη. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την Κρήτη αποκλειστικά για την κατάβασή του. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φαράγγια που μπορείτε να βρείτε στο νομό των Χανίων, αλλά πολλά από αυτά χρειάζονται εξοπλισμό.

Χωριό Βάμος


Το χωριό Βάμος απέχει περίπου μισή ώρα από την πόλη των Χανίων. Είναι ένα ιστορικό και επαναστατικό χωριό, από όπου και ξεκίνησε η απελευθέρωση της Κρήτης από τη Τουρκία. Είναι γεμάτο παραδοσιακά καφενεία, παλιά κτίρια και περίτεχνα καλντερίμια.  Ήταν το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τον αγροτουρισμό, το 1995. Επίσης, υπάρχουν αρκετά χωριά στο νομό Χανίων που μπορείτε να επισκεφθείτε. Μπορούμε να αναφέρουμε: τα γνωστά Σφακιά, το Κολυμπάρι, τον Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα, τον Πλατανιά κ.τλ.

Μονή Οδηγητρίας Κυρίας Γωνιάς Χανίων


Βρίσκεται περίπου 25 χλμ. δυτικά από τα Χανιά. Καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορους κατακτητές. Έχουν διασωθεί μερικά κελιά του πρώτου Μοναστηριού που υπήρχε εκεί, ιδρυμένο τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί ότι ένας από τους ηγουμένους, υπήρξε ο δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας του βασιλιά Όθωνα και πρώτος πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.
Άλλες μονές που μπορείτε να βρείτε στο νομό Χανίων: Μονή Αγίας Τριάδος, Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου Κορακιών, Μονή Αγ. Κυριακής, Μονή Μεταμορφώσεως, κ.α.

Δείτε  επίσης:
 Ένα πλάνο δύο ημερών για το τι πρέπει να δείτε και να κάνετε εάν πάτε στα Χανιά. Πατήστε εδώ.





Keep travelling! 😉