Πως να περάσετε 2 μέρες στα Χανιά





Όποιος επισκέπτεται την πανέμορφη Κρήτη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τα μαγευτικά Χανιά, έστω και αν αυτό είναι για μερικές ώρες.

Τα Χανιά είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Συνδυάζει Ενετική και Τουρκική αρχιτεκτονική, η οποία σε αντίθεση με άλλες περιοχές, έχει μείνει άθικτη. Πιο συγκεκριμένα, η πόλη των Χανίων φημίζεται για την καλοδιατηρημένη της Παλιά Πόλη και το πανέμορφο Ενετικό της λιμάνι, που η άκρη του κοσμείται από τον επιβλητικό Αιγυπτιακό Φάρο.

Εμείς, κάναμε ένα ταξίδι στα Χανιά και εδώ σας προτείνουμε ένα πλάνο δύο ημερών για το τι πρέπει να δείτε στην όμορφη αυτή πόλη.


Μέρα 1η


Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια πρωινή βόλτα στο κέντρο των Χανίων. Τα Χανιά είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, που είτε  περιπλανιέται στους δρόμους και στα μαγαζιά, είτε απολαμβάνει τον καφέ του σε μία από τις πολυσύχναστες καφετέριες της πόλης. Συντροφιά στη βόλτα σας θα σας κρατήσουν τα μνημεία και τα αξιοθέατα των Χανίων, που υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα σημεία τους.


Από το 1911, την καρδιά της πόλης κοσμεί η Δημοτική Αγορά, η οποία είναι από τις εντυπωσιακές στα Βαλκάνια. 



Έχει έκταση 4,000 τ.μ. και σχήμα σταυρού. Μέσα της, μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα και σουβενίρ, για να πάρετε ένα κομμάτι των Χανίων μαζί σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ακόμη όμως και αν δε θέλετε να αγοράσετε κάτι, αξίζει να περιπλανηθείτε και να χαζέψετε την αρχιτεκτονική του χώρου, τα προϊόντα, καθώς και τους ντόπιους που κάνουν τα ψώνια τους εκεί. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, θα βρείτε την Μητρόπολη των Χανίων, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Η Μητρόπολη κτίστηκε σε θέση παλαιότερου Ενετικού ναού και είναι γεμάτη με τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από διάσημους καλλιτέχνες.

Στη συνέχεια, θα φτάσετε στην πλατεία Σπλάντζιας, όπου θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Ρόκκου, του προστάτη των Χανίων από την πανώλη. Επίσης, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έχει μείνει εντελώς άθικτη. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε το 1320 και στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί το 1645, οπότε και αναγέρθηκε μιναρές σε μια από τις γωνίες της. Χρησιμοποιήθηκε ως το κεντρικό τζαμί των Χανίων. Όσον αφορά την πλατεία Σπλάντζια, αποτελούσε την κεντρική πλατεία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μια βόλτα εκεί θα σας ταξιδέψει στο χρόνο.

Ήρθε η ώρα για ένα γλυκό διάλειμμα! Η γνωστή καφετέρια «Κουκουβάγια», στην περιοχή των Τάφων του Βενιζέλου σερβίρει πεντανόστιμα γλυκά, με το διάσημο «ζουμερό» (Ζουμερή σοκολατόπιτα), προσφέροντας ταυτόχρονα μια υπέροχη θέα της πόλης. Μπορείτε να πάτε εκεί με λεωφορείο, ταξί ή με το δικό σας αυτοκίνητο μέσα σε 10 λεπτά από το κέντρο.




Φυσικά από τη στιγμή που θα είστε στην Κουκουβάγια, θα επισκεφθείτε και τους Τάφους του Βενιζέλου, οι οποίοι πέρα από την ιστορική τους σημασία, προσφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους μια φανταστική θέα των Χανίων. Επίσης, εάν έχετε αμάξι, μπορείτε εύκολα γυρνώντας στο κέντρο να κάνετε μία στάση στην οικία του Βενιζέλου, που λειτουργεί ως μουσείο και βρίσκεται στη Χαλέπα, η οποία αποτελεί σπουδαίο ιστορικό προάστιο της πόλης.

Το βράδυ μπορείτε να δειπνήσετε σε ένα εστιατόριο ή μικρή ταβερνούλα. Εμείς προτείνουμε να διαλέξετε κάποιο μεζεδοπωλείο στην οδό Νταλιάνη. Όσο για τα παραδοσιακά φαγητά των Χανίων, να ξέρετε ότι είναι τα: χανιώτικο μπουρέκι (κολοκυθοπατατόπιτα), σφακιανή πίτα (γλυκιά πίτα με ξινομυζήθρα που σερβίρεται με μέλι), μαραθόπιτα και κρεατότουρτα (κρεατόπιτα: συνήθως με αρνί, προτιμάται το Πάσχα). Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι γενικότερα τα κρητικά παραδοσιακά φαγητά, πατήστε εδω.

Όσο για αργότερα, υπάρχουν πολλά μπαράκια ή κλαμπάκια, που μπορείτε να επισκεφθείτε, εάν επιθυμείτε να πιείτε ένα ποτό πριν πάτε στο δωμάτιο.

Μέρα 2η


Η μέρα σας μπορεί να ξεκινήσει μια βόλτα στο διάσημο Φάρο, το κόσμημα του λιμανιού των Χανίων.


 Ενδιαφέρον είναι το ότι ονομάζεται «Αιγυπτιακός φάρος», αλλά στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε από Ενετούς, τον 16ο αιώνα. Το όνομα Αιγυπτιακός προήλθε από τους τότε κυρίαρχους της Κρήτης,  τους Αιγύπτιους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που έχουν σωθεί σήμερα.


 Περπατώντας προς το Φάρο, θα δείτε στα δεξιά σας τον Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μώλου. Προστάτευε το λιμάνι των Χανίων, μαζί με το φρούριο Φιρκά, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να το πορθήσει από τη μεριά της θάλασσας.

Εφόσον έχετε επισκεφθεί το φάρο, μπορείτε να κάνετε μια χαλαρωτική βόλτα στο λιμάνι. 



Εκεί υπάρχουν το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό μουσείο,  τα οποία και μπορείτε να επισκεφθείτε. Επίσης, στο λιμάνι θα βρείτε το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν ή αλλιώς Γιαλί Τζαμισί, το οποίο κτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων.




Αργότερα, μπορείτε να πάρετε ένα καφέ στο χέρι και να πάτε μια βόλτα στον όμορφο Δημοτικό Κήπο. 


Εκεί θα δείτε πληθώρα ειδών δένδρων, θάμνων και φυτών, καθώς και ένα μικρό ζωολογικό κήπο. 



Ακόμη, στον Κήπο υπάρχει η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει πάνω από 20,000 τόμους βιβλίων, καθώς και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης, είναι καλό να αναφερθεί πως η καφετέρια που βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο, λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, φυσικά ανακαινισμένη. Για τους λάτρεις των τεχνών, να ξέρετε ότι το καλοκαίρι στον Κήπο λειτουργεί θερινός κινηματογράφος.


Φυσικά, εάν επιθυμείτε να εξερευνήσετε γενικότερα το νομό των Χανίων, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη γύρω από την πόλη, είτε για χειμώνα είτε για καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, τους καλοκαιρινούς μήνες αξίζει να επισκεφθείτε έστω μία από τις φανταστικές παραλίες που υπάρχουν στο νομό αυτό. Για παράδειγμα, οι πιο κοντινές παραλίες στην πόλη των Χανίων, καταταγμένες με σειρά από την πιο μικρή απόσταση (2 χλμ.) έως τη πιο μεγάλη (8 χλμ.) από το κέντρο είναι οι εξής: Νέα Χώρα, Άγιοι Απόστολοι, Αγία Μαρίνα (δημοφιλέστερη), Καλαθάς. Βέβαια, εάν έχετε μεταφορικό μέσο και χρόνο για μια πιο μακρινή παραλία, αξίζει να επισκεφθείτε το μαγευτικό Ελαφονήσι και το Μπάλο με τα γαλαζοπράσινα νερά που δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο, τα διάσημα Φαλάσαρνα καθώς και το Σταυρό, όπου γυρίστηκε και η ταινία «Ζορμπάς».

Το χειμώνα και τις μέρες που δεν είναι ευνοϊκές για κολύμπι, είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποια χωριά, για να περιπλανηθείτε στα σοκάκια τους και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα σε μία από τις ταβέρνες τους. Συγκεκριμένα, υπάρχει το ιστορικό και επαναστατικό χωριό Βάμος (25 χλμ. από τα Χανιά) και το όμορφο Κολυμπάρι με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια του (24 χλμ. από τα Χανιά).  Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί η χώρα των Σφακίων (72 χλμ. από τα Χανιά). Το χωριό Σφακιά είναι διάσημο για το έντονο αίσθημα ελευθερίας των ανθρώπων εκεί και για τις μάχες που έγιναν. Επίσης, για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, υπάρχει η δυνατότητα μιας φανταστικής πεζοπορίας στο Φαράγγι της Σαμαριάς (44 χλμ. από τα Χανιά), που διαπερνά έναν από τους γνωστότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας.

Όσον αφορά το δείπνο σας, μπορείτε είτε να δειπνήσετε σε ένα ταβερνάκι σε κάποιο από τα χωριά που αναφέρθηκαν, είτε να περιπλανηθείτε στο κέντρο των Χανίων, όπου υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια, με πεντανόστιμο φαγητό. Φυσικά, μιας και βρίσκεστε σε νησί, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμο ψαράκι και θαλασσινά σε κάποια ψαροταβέρνα στο Ενετικό λιμάνι.

Ελπίζουμε να σας άρεσε το πλάνο 2 ημερών που οργανώσαμε και να ευχαριστηθείτε το ταξίδι σας στα Χανιά, διότι είναι μια πόλη που αξίζει να πας ξανά και ξανά για να την ευχαριστηθείς πλήρως.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τα παρακάτω βίντεο,αν θέλετε να δείτε πως περάσαμε εμείς την δεύτερη φορά που πήγαμε στα Χανιά. 

Επειδή ακριβώς ήταν η δεύτερη φορά μας εκεί, η εκδρομή μας περιορίστηκε σε βόλτες μέσα στην πόλη, ψώνια και πολύ φαγητό.







Keep traveling! 😉