13 Αξιοθέατα της Βαρσοβίας | Σημαντικές πληροφορίες για το καθένα




Πολωνία.. ακούγεται τόσο μακριά και τόσο κρύα. Έλα όμως που είναι πανέμορφη!

Εμείς, επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία και αποφασίσαμε να μαζέψουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, ώστε να μην παραλείψετε κανένα και να μάθετε βασικές πληροφορίες για το καθένα.


Σας παραθέτουμε λοιπόν τα σημαντικότερα αξιοθέατα ανά κατηγορία:

Αξιοθέατα


Αγορά Παλιάς Πόλης                 




Είναι ένα πανέμορφο μέρος, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο κομμάτι της Παλιάς Πόλης, καθώς και το κέντρο αυτής.

Η γενική ιδέα της αγοράς υπήρχε από τον 13ο αιώνα και συνέχιζε να είναι η καρδιά της πόλης μέχρι και το 18ο αιώνα. Η πόλη άκμασε με το εμπόριο που συνέβαινε εκεί. Επίσης, η πλατεία χρησιμοποιούνταν για εκδηλώσεις και πανηγύρια, καθώς και ως τόπος δημόσιας εκτέλεσης.

E
πίσης, κάθε μία από τις πλευρές της πλατείας φέρει το όνομα κάποιας σημαντικής προσωπικότητας της πόλης. Σημαντικό είναι ακόμη να σημειωθεί ότι τα σπίτια δεν είχαν νούμερα, αλλά το καθένα ήταν γνωστό με το όνομα της οικογένειας που ζούσε μέσα και τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του (χρώμα, μέγεθος, διακόσμηση, κ.τ.λ.)


Στο κέντρο της πλατείας, υπάρχει το μνημείο της «Γοργόνας Βαρσοβίας», σύμβολο της πόλης. Αναπαρίσταται να κρατάει ένα σπαθί και μια ασπίδα, έτοιμη να υπερασπιστεί την πολυαγαπημένη της πόλη. Η Γοργόνα Βαρσοβία βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας αυτής, διότι το μέρος αυτό θεωρείται το σημείο αναγέννησης της Βαρσοβίας μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου.


Αξίζει να αναφερθεί ότι, στην νοτιοανατολική γωνία της πλατείας, παρατηρήσαμε μια διακόσμηση σε σχήμα βασιλίσκου. Εμείς νομίζαμε ότι είναι ένας δράκος που διακοσμούσε ένα σπίτι και το βγάλαμε φωτογραφίες για να το θυμόμαστε. Αργότερα, μάθαμε ότι δεν ήταν απλά ως διακόσμηση, αλλά έκρυβε μία ιστορία. Υπάρχει ένας θρύλος ότι στο κελάρι αυτού του σπιτιού βρισκόταν έναν βασιλίσκος που τρομοκρατούσε τους πολίτες, ώσπου ένας γενναίος κάτοικος τον νίκησε.




Να ξέρετε επίσης ότι πολλά κτίρια γύρω από την πλατεία είναι μουσεία. Για παράδειγμα το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο Λογοτεχνίας βρίσκονται εκεί. 


Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης

(plac Defilad 1, 00-901)



Το κτίριο αυτό εμπεριέχει θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, μπυραρίες και το κύριο τουριστικό γραφείο πληροφοριών της Βαρσοβίας.

Είναι το ψηλότερο κτίριο της Βαρσοβίας. Συγκεκριμένα είναι 237μ. και πιστεύεται ότι μπορεί κάποιος να το δει από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Είναι ενδιαφέρον ότι κτίστηκε το 1955 από Ρώσους εργάτες, ως δώρο από το Σοβιετικό λαό στους Πολωνούς.

Αξίζει η είσοδος;    
                                              
Μπορείς να μπεις στο κτίριο χωρίς καμία χρέωση και να περιπλανηθείς στον 1ο όροφο και στο υπόγειο.Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να ανεβείς στον 30ο όροφο, για να απολαύσεις τη θέα της πόλης από τα 114μ. Πιο συγκεκριμένα, το εσωτερικό του κτιρίου δεν είναι τόσο μαγευτικό όσο η εξωτερική του εμφάνιση, αλλά η θέα που προσφέρει είναι υπέροχη. Το κόστος μόνο για τη θέα είναι 20zloti, δηλαδή 4€ και για την ενημέρωσή σας εκεί βρίσκεται μια καφετέρια, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, κοιτάζοντας την πανέμορφη θέα της Βαρσοβίας.


Μνημείο Κοπέρνικου

(Śródmieście Północne, Warsaw
00-333
)


Ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν  μαθηματικός και αστρονόμος. Ήταν εκείνος που υποστήριξε τη θεωρία ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν τότε. Παρ’ όλο που ο Κοπέρνικος πέθανε προτού εδραιωθεί η θεωρία του, σήμερα είναι επισήμως αποδεκτή σε όλο τον κόσμο και η μόνη πράγματι αληθής.

Στο γιγαντιαίο άγαλμά του, ο Κοπέρνικος απεικονίζεται να κάθεται σε μια καρέκλα και να κρατάει ένα χάλκινο μοντέλο του ηλιακού συστήματος. Υπάρχουν δύο επιγραφές στο μνημείο, η μία γραμμένη στα λατινικά, η άλλη στα πολωνικά. Η πρώτη γράφει: «Στο Νικόλαο Κοπέρνικο από ένα ευγνώμον έθνος» και η δεύτερη: «Στο Νικόλαο Κοπέρνικο από τους συμπατριώτες του».

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Κοπέρνικος, ο Σοπέν αλλά και η Μαρί Κιουρί, πολλές φορές έχουν θεωρηθεί από τον κόσμο ως άλλης εθνικότητας. Για αυτό το λόγο οι Πολωνοί προσπαθούν να διορθώσουν αυτή τη λανθασμένη αντίληψη, με το να δημιουργούν πολλά μουσεία και μνημεία στο όνομά τους, σε όλη τη χώρα.



Παλάτια


Βασιλικό κάστρο

(plac Zamkowy 4, 00-277 )



Με το που μπαίνεις στην Παλιά Πόλη, το μάτι σου πέφτει στο εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας. Το Βασιλικό κάστρο ήταν η επίσημη έδρα της μοναρχίας. Το αυθεντικό κτίριο κτίστηκε το 1619 και ανακατασκευάστηκε το 1984. Παρ’ όλα αυτά, έχει γίνει τεράστια προσπάθεια να μοιάζει όσο πιο πολύ γίνεται στο αυθεντικό.

Σήμερα, είναι ένα ιστορικό και εθνικό μνημείο, και είναι καταχωρημένο ως εθνικό μουσείο. Το 1980, μαζί με την Παλιά Πόλη ανακυρήχθηκε από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 30zloti (δηλαδή γύρω στα 7€) και να ξέρετε ότι τις Τετάρτες η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αξίζει να μπείτε;

Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο μέσα είναι αρκετά όμορφο αλλά δεν μοιάζει τόσο με κάστρο, είναι μουσείο. Έχει πολλούς όμορφους χώρους, πολλούς πίνακες και αγάλματα, κάποια αυθεντικά και κάποια όχι. Επίσης, έχει πανέμορφους κήπους
Όμως, ακόμα και να κλείσεις εισιτήριο, δεν γλιτώνεις την ουρά πάνω από μία ώρα. Επίσης, δεν πρέπει να κουβαλάς ούτε ένα σακίδιο μαζί σου, πρέπει να το αφήσεις στην καρνταρόμπα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει στη συνεννόηση. Το προσωπικό δεν είναι το καλύτερο και δεν γνωρίζουν καθόλου αγγλικά, εκτός από τους ειδικούς οδηγούς, τους οποίους φυσικά πληρώνις έξτρα για ξενάγηση.


Προεδρικό παλάτι της Βαρσοβίας.

(Krakowskie Przedmieście 48/50, 00-071)






Είναι η επιβλητική προεδρική κατοικία της Πολωνίας, όπου μένει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατασκευάστηκε το 1643, ως αριστοκρατική έπαυλη, αλλά την τωρινή του μορφή την απέκτησε το 1818.

Το Προεδρικό παλάτι της Βαρσοβίας αποτελεί το μέρος, όπου έχουν συμβεί σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που αφορούν όχι μόνο την Πολωνία αλλά και όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ένα από αυτά είναι η υπογραφή του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το 1791.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Προεδρικό Παλάτι της Βαρσοβίας λειτουργούσε ως το αρχηγείο των Ναζί στην Πολωνία, αλλά παρέμεινε αλώβητο καθ’ όλη την περίοδο.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι την είσοδό του προεδρικού παλατιού κοσμεί το άγαλμα του Joseph Poniatowski, που ήταν μια σημαντική ηγετική προσωπικότητα της Πολωνίας. Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το άγαλμα αυτό βρισκόταν στο παλάτι Saski ("Σαξονικό"). Όμως, κατά τη διάρκεια του πολέμου, το παλάτι αυτό καταστράφηκε και έτσι μετά το πέρας του, οι Πολωνοί μετέφεραν το άγαλμα μπροστά από το Προεδρικό Παλάτι.


Παλάτι-Μουσείο του Βασιλιά Jan III

(Wilanow Krolewski 02-958)


Ο βασιλιάς Jan III αγόρασε την περιοχή το 1677 και έχτισε αυτό το παλάτι, το οποίο ήταν περιτριγυρισμένο από έναν πανέμορφο κήπο, μία φάρμα και ένα ζωολογικό κήπο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το παλάτι αυτό χτίστηκε επίτηδες έξω από την πόλη της Βαρσοβίας. Ο βασιλιάς είχε σκοπό να έχουν αυτός και η οικογένεια του ένα ησυχαστήριο, το οποίο όμως να βρίσκεται κοντά στο βασιλικό παλάτι, για να μπορεί εκείνος να διοικεί τη χώρα του.

Μέσα στο παλάτι, μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη αρχιτεκτονική του, τα πολυτελή δωμάτια και τον βασιλικό διάκοσμο. Επίσης, ένας χώρος μέσα στο παλάτι έχει μετατραπεί σε μουσείο τέχνης, από το 1805. Ακόμη, μπορείτε να περιπλανηθείτε στους πανέμορφους κήπους που υπάρχουν, όπου ο καθένας έχει το όνομα που τον αντιπροσωπεύει (π.χ. Κήπος των ρόδων, Κήπος Μπαρόκ κ. α.). Τέλος, στην άκρη της έκτασης και δίπλα στο ποτάμι, υπάρχει μια όμορφη τεχνητή λίμνη, που μπορείτε να δείτε και να φωτογραφήσετε.  

Αξίζει να το επισκεφθείτε;

Η αλήθεια είναι ότι το αξιοθέατο αυτό βρίσκεται πολύ μακριά από το κέντρο της Βαρσοβίας. Εάν όμως διαθέτετε κάποιο μεταφορικό μέσο, αξίζει να θαυμάσετε τους πανέμορφους και τεράστιους κήπους που έχει, καθώς και το ενδιαφέρον μουσείο τέχνης που υπάρχει, το οποίο και αποτελεί το αρχαιότερο μουσείο τέχνης σε όλη την Πολωνία.

Να ξέρετε όμως ότι η τιμή του εισιτηρίου είναι πιο ακριβή σε σχέση με άλλα πολωνικά αξιοθέατα.

Πάρκα


Πάρκο Lazienki

Αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας. Αρχικά, σχεδιάστηκε ως τα λουτρά των ευγενών του 17ου αιώνα. Έναν αιώνα μετά, ο τελευταίος μονάρχης της Πολωνίας τοποθέτησε στη περιοχή βίλες, παλάτια και διάφορα μνημεία. Από το 1918 έως σήμερα λειτουργεί σαν δημόσιο πάρκο και είναι ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, να ξέρετε ότι, στο πάρκο πραγματοποιούνται συχνά διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα από διάσημους Πολωνούς καλλιτέχνες.

Μέσα στο πάρκο βρίσκονται πολλά σημαντικά κτίρια και μνημεία της Βαρσοβίας. Ένα από τα πιο φημισμένα είναι το «Παλάτι στο νησί», το οποίο αρχικά διατελούσε ως τα λουτρά των ευγενών. Είναι διακοσμημένο με διάφορα αγάλματα και τοιχογραφίες. Δίπλα του, βρίσκεται το κλασικό Αμφιθέατρο, που είναι εμπνευσμένο από την Ελληνική και Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο είναι το Παλάτι Myslewicki, με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό σχήμα του. Κτίστηκε αρχικά για να είναι η κύρια κατοικία του βασιλιά, αλλά με τον καιρό έγινε ο τόπος όπου συζητούνταν τα σημαντικά θέματα της χώρας. Οι πολυτελείς αίθουσές του και τα δωμάτιά του έχουν φιλοξενήσει διπλωματικούς ακόλουθους, βασιλείς και ηγέτες, όχι μόνο Πολωνούς αλλά και άλλων χωρών.

Επίσης, στο πάρκο θα βρείτε και το Μουσείο Κυνηγιού και Ίππευσης. Το μουσείο αυτό κτίστηκε στο χώρο όπου ο βασιλιάς κυνηγούσε και μέσα υπάρχουν αίθουσες που περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν το κυνήγι. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ένα παραδοσιακό δωμάτιο κυνηγιού, γεμάτο με τρόπαια από διάφορα ζώα, μία έκθεση με όλα τα ζώα του δάσους, μία ακόμη έκθεση με όλα τα πουλιά της Πολωνίας και ένα δωμάτιο με τρόπαια με πάνω από 70 εξωτικά ζώα από τις 5 ηπείρους. Είναι πράγματι λυπηρό να βλέπουμε κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα από τα ζώα θανατώθηκαν για να γίνουν διακοσμητικά χώρου.

Τέλος, σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε το ότι στην περιοχή του πάρκου Lazienki υπάρχει πληθώρα απίθανων κήπων, που θα σας συναρπάσουν. Πιο αναλυτικά, οι κήποι που βρίσκονται εκεί είναι οι εξής: Βασιλικός Κήπος, Μοντέρνος Κήπος, Ρομαντικός Κήπος και Κινεζικός Κήπος. Είναι ενδιαφέρον ότι το πάρκο έχει πλούσια πανίδα, μιας και αποτελεί το σπίτι για πολλά είδη ζώων όπως παγώνια, σκίουρους, τυφλοπόντικων, σκατζόχοιρους, αλεπούδων κ.α. 

Για την ενημέρωσή σας, να ξέρετε ότι δίπλα στο πάρκο βρίσκεται το παλάτι Belwederski. Για αυτό το λόγο άλλωστε αποκαλείται Μπελβεντέρ (από την ιταλική λέξη για την «οπτασία»), επειδή προσφέρει μια πανέμορφη θέα του πάρκου. Δυστυχώς όμως, δεν επιτρέπεται στο κοινό να το εξερευνήσει, διότι το παλάτι αυτό είναι το μέρος όπου φιλοξενούνται οι ηγέτες των άλλων χωρών, όταν επισκέπτονται την Βαρσοβία.


Πάρκο Saski

(Marszałkowska, 00-102)


Αποτελεί το αρχαιότερο δημόσιο πάρκο της Βαρσοβίας.

Είναι ένα μπαρόκ πάρκο, φανερά επηρεασμένο από τον κήπο των Βερσαλλιών. Ο κεντρικός διάδρομος οδηγεί κατευθείαν στο παλάτι, ακριβώς όπως συμβαίνει στα γαλλικά παλάτια. Τον 19ο αιώνα η αισθητική του άλλαξε, για να ακολουθεί περισσότερο την αγγλική.

Μέσα στο πάρκο, μπορείτε να δείτε ένα ηλιακό ρολόι, που φτιάχτηκε το 1863 και τον τύμβο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο οποίος είναι στο μόνο μέρος του παλατιού που διασώζεται σήμερα. Ακόμη, στη γωνία του πάρκου υπάρχει ένα πανέμορφο σιντριβάνι αυτοκρατορικού τύπου, που αναγέρθηκε το 1855. Αξίζει να το επισκεφθείτε, ειδικά τις μέρες που ο κήπος είναι ανθισμένος.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι το 1745, υπήρχαν 70 γλυπτά, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας έχουν επιβιώσει μόνο τα 20, τα οποία είναι από ανώνυμους γλύπτες της Βαρσοβίας.


Multimedia Fountain Park

(Skwer 1 Dywizji Pancernej WP, 00-221)


Στους πρόποδες της Παλιάς Πόλης μπορεί κάποιος να θαυμάσει το πιο φαντασμαγορικό σιντριβάνι της Ευρώπης. Τις νύχτες του καλοκαιριού, μπορείτε να απολαύσετε τα νερά του σιντριβανιού, να χορεύουν με τη συντροφιά των φώτων και των λέιζερ, στους ρυθμούς της μουσικής που ακούγεται. Παράλληλα, μπορεί κάποιος να μάθει όλη την ιστορία και τους θρύλους της Βαρσοβίας, μέσα από μία ιστορία κινουμένων σχεδίων, που δημιουργείται στην ομίχλη της θάλασσας με τη χρήση ειδικών προβολέων.

Να ξέρετε ότι το φαντασμαγορικό αυτό γεγονός συμβαίνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και πιο συγκεκριμένα από τον Μάϊο έως και τον Σεπτέμβρη. Αντιθέτως, τον χειμώνα λειτουργούν μόνο τα φώτα του σιντριβανιού. 

Μουσεία


Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Warsaw Uprising Museum)

(Grzybowska 79, 00-844)


Το μουσείο αυτό είναι αφιερωμένο στην εξέγερση του 1944 από τη γερμανική κατοχή, τη μεταπολεμική εποχή και το κουμμουνιστικό καθεστώς που επικράτησε μετά.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου ήρθε το 1983, αλλά το μουσείο άνοιξε το 2004 στην 60η επέτειο της ανεξαρτησίας. 

Μέσα στο μουσείο, μπορείτε να θαυμάσετε πάρα πολλά εκθέματα, πολεμικά κειμήλια, φωτογραφίες, φιλμ και ηχητικές εγγραφές. Το 2006, το μουσείο απέκτησε μια ακόμη συλλογή, η οποία αφορά τις συμμαχικές ρίψεις από αέρος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτή την έκθεση, υπάρχει και αντίγραφο ενός ολόκληρου αεροπλάνου. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Γερμανούς και στους συμμάχους τους. Πιο αναλυτικά, παρουσιάζει τις δράσεις τους στη Βαρσοβία, όπως είναι καταγεγραμμένες σε επίσημα κείμενα ή ιδιωτικές σημειώσεις.

Επίσης, είναι ενδιαφέρον το ότι το μουσείο είναι δομημένο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να βλέπει τα εκθέματα με χρονολογική σειρά. Πιο συγκεκριμένα, πρώτα υπάρχουν τα εκθέματα από την εποχή πριν την έναρξη της επανάστασης και σιγά σιγά καταλήγουν έως το διωγμό των αντιστασιακών από την πόλη.

Τέλος, να ξέρετε ότι ο πύργος του μουσείου (observation tower)αποτελεί μια ιδιαίτερη ατραξιόν, καθώς προσφέρει μια πανοραμική θέα στο πάρκο της Ελευθερίας και γενικότερα της Βαρσοβίας.



Μουσείο του Σοπέν

(Pałac Gnińskich, 00-368, Okólnik 1)


Ο Σοπέν ήταν ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες και πιανίστες του 19ου αιώνα. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του και τραγούδι ευρέως γνωστό είναι το «Fantaisie-Impromptu». Αποκλείεται να μην το έχετε ακούσει ποτέ.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1954, όμως το κτίριο που στεγάζεται (Ostrogski Palace) είναι του 17ου αιώνα. Είναι ένα από τα ομορφότερα μουσεία, ιδιαίτερα για τους λάτρεις της μουσικής.

Μέσα, θα δείτε χειρόγραφα και έγγραφα γραμμένα από τον ίδιο, φωτογραφίες, γράμματα, επιστολές και αγάλματά του. Επίσης, συχνά διοργανώνονται ρεσιτάλ και διαγωνισμοί μέσα στις αίθουσες του μουσείου.

Στο κτίριο στεγάζεται επίσης και η κοινότητα του Σοπέν, που δημιουργήθηκε το 1934 από διάφορους πολιτικούς, μουσικούς και εκδότες και στόχο είχε τη συλλογή όλων των αντικειμένων που έχουν σχέση με τον Σοπέν.  

Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο, καθώς χαρακτηρίζεται από διαδραστικότητα και χρήση μοντέρνων οπτικοακουστικών τεχνολογιών σε κάθε σημείο του.  

Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας

(Aleje Jerozolimskie 3, Warsaw, Poland)


Είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Βαρσοβίας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Πολωνία. Ιδρύθηκε το 1862 και περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή τέχνης του Αφρικανικού Χριστιανισμού.

Εκτός αυτού, διαθέτει μια πλούσια συλλογή αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής και αιγυπτιακής τέχνης, περίπου 11.000 κομμάτια. Επίσης, έχει πολωνικούς πίνακες από το 16ο αιώνα έως σήμερα, μία συλλογή από ξένους πίνακες (ιταλικούς, γαλλικούς, γερμανικούς, ρωσικούς, δανέζικους), μια γκαλερί εφαρμοσμένων τεχνών, έναν τομέα Ανατολίτικης τέχνης και τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικής τέχνης στην Πολωνία. Ακόμη, στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Νομισματικό Μουσείο.

Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος

(Wybrzeże Kościuszkowskie 20, 00-390)

Στην όχθη του ποταμού Βιστούλα, βρίσκεται το επιστημονικό κέντρο Κοπέρνικος. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο επιστημών της Πολωνίας και ένα από τα πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη.

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και διαδραστικό μουσείο, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να εκτελέσουν μόνοι τους διάφορα πειράματα και να ανακαλύψουν τους νόμους της επιστήμης με πρακτικό και δημιουργικό τρόπο.

Ακόμη, το μουσείο αυτό απαρτίζεται από πλανητάριο, εργαστήριο χημείας, εργαστήριο βιολογίας, πρόγραμμα ρομποτικής και εργαστήριο φυσικής. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο το κέντρο διοργανώνει το λεγόμενο «Πικνικ Επιστήμης», το μεγαλύτερο επιστημονικό δρώμενο εξωτερικού χώρου της Ευρώπης.


Και κάποια ακόμη…


Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο αυτά που αναφέρθηκαν. Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε περισσότερα μουσεία στη Βαρσοβία, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής: Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, Μουσείο Πολωνικού στρατού (εκθέματα από τον 10ο αιώνα, αεροπλάνα και τανκ), Μουσείο βότκας (όπου μαθαίνετε την ιστορία της βότκας και φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε) και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (με 200 έργα καλλιτεχνών).



Ελπίζουμε να βοηθήσαμε αλλά και να σας ταξιδέψαμε στην όμορφη αυτή πόλη!


Keep traveling! 😉