Τι να φάτε στην Πολωνία

Το ότι οι γεύσεις της Πολωνίας είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού.
Γενικότερα, το φαγητό της Πολωνίας χαρακτηρίζεται από απλότητα στα πιάτα, όσον αφορά τη διακόσμηση ή τα χρώματα, αλλά είναι πολύ χορταστικά και με υπέροχες γεύσεις.

Τα παραδοσιακά Πολωνικά φαγητά που πρέπει να αναφέρουμε είναι τα εξής:



Pierogi (γεμιστά πουγκάκια):



Θυμίζουν πολύ τα dumplings. Παραδοσιακά είναι γεμιστά με πατάτα, γλυκό τυρί, κρέας, μανιτάρια, λάχανο και στην γλυκιά εκδοχή τους με φράουλες ή δαμάσκηνα.



Zurek (σούπα σίκαλης):


Μια μοναδική σούπα από ξινή σίκαλη, με λουκάνικο, πατάτες και καμιά φορά αυγό. Συχνά, σερβίρεται μέσα σε μπολ από ψωμί.


Golonka (χοιρινό κότσι):


Μοιάζει πολύ με το χοιρινό κότσι που όλοι γνωρίζουμε. Σερβίρεται με χρένο (άγριο ραπάνι).


Placki (τηγανίτες από πατάτα):


Τηγανιτά πανκεικς από πατάτα, που συνήθως σερβίρονται με γκούλας (ζεστή ντοματόσουπα με κρέας)



Kotlet Schabowy (χοιρινό σνίτσελ):


Μιας και είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης, δε θα μπορούσε να μην έχει κάποιο πιάτο που να μοιάζει με το γνωστό σνίτσελ. Τηγανιτό χοιρινό σε κρούστα που συνήθως σερβίρεται με πουρέ πατάτας και λάχανο σε άλμη.


Εμείς δοκιμάσαμε τα πιερόγκι γεμιστά με μανιτάρι και χοιρινό και τα πανκεικς πατάτας. Η αλήθεια είναι ότι τα πιερόγκι δεν μας τρέλαναν αλλά τα πανκεικς πατάτας με γκούλας ήταν καταπληκτικά! Προτείνουμε να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε!



Πώς είναι το παραδοσιακό Πολωνικό πρωινό;




Το παραδοσιακό πρωινό της Πολωνίας θυμίζει το κλασικό πρωινό των χωρών του Δυτικού κόσμου.


Πιο συγκεκριμένα, στο πρωινό των Πολωνών, περιλαμβάνεται σίγουρα ψωμί, αυγά, αλλαντικά και τυρί. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που λατρεύουν τα γλυκά το πρωί. Έτσι, κάποιοι Πολωνοί προτιμούν να φάνε για πρωινό τηγανίτες με γιαούρτι, μαρμελάδα και διάφορα φρούτα.

Όσον αφορά τα πρωινά ροφήματα, φυσικά και αγαπούν τον καφέ αλλά πολλοί προτιμούν το τσάι στο πρωινό τους.




Εμείς δοκιμάσαμε ένα πλούσιο παραδοσιακό Πολωνικό πρωινό σε μια καφετέρια, το οποίο περιείχε: βούτυρο, ψωμί, ξινοκρεμα, τυρί, μαρμελάδα, αυγά σκραμπλ και ένα ντονατ γεμιστό με μαρμελάδα.