Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι άλλες χώρες

Ρωσία 

Οι Ρώσοι όντας ορθόδοξοι μοιράζονται πολλές ομοιότητες στον εορτασμό του Πάσχα με εμάς. Για παράδειγμα, νηστεύουν 40 μέρες πριν το Πάσχα, τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα αυγά, περιμένουν το “Χριστός Ανέστη” το βράδυ της Ανάστασης και για τις επόμενες 40 μέρες χαιρετιούνται με το γνωστό “Χριστός Ανέστη” και “Αληθώς Ανέστη”. Ενδιαφέρον αποτελεί όμως το ότι τα αυγά θεωρούνται πολύ σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι προσπαθούν να φυλάσσουν τα βαμμένα αυγά μέχρι το επόμενο Πάσχα, διότι πιστεύουν ότι έτσι θα προστατέψουν το σπίτι τους από φυσικές καταστροφές. Επίσης, πέρα από το κλασικό σπάσιμο των αυγών που έχουμε και εμείς, στη Ρωσία συνηθίζονται κι άλλα Πασχαλινά “παιχνίδια” με τα αυγά. Για παράδειγμα, τα αφήνουν να πέσουν από πλαγιές ή τα κυλούν στο πάτωμα και ο νικητής είναι το αυγό που δεν θα σπάσει. Ακόμη, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό πρωινό από αυγά, ένα ψωμί με μαγιά και ένα κέικ σε σχήμα πυραμίδας, φτιαγμένο από τυρί κότατζ και σταφίδες.   



Γαλλία  

Οι καθολικοί από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Ανάσταση δεν χτυπούν τις καμπάνες στις εκκλησίες ως ένδειξη πένθους τις ημέρες θανάτου του Ιησού. Έτσι, δημιουργήθηκε ο μύθος ότι οι καμπάνες σταμάτησαν να χτυπούν διότι έβγαλαν φτερά και πέταξαν στη Ρώμη για να τις ευλογήσει ο Πάπας. Με την επιστροφή τους στη Γαλλία τη μέρα του Πάσχα, φέρνουν μαζί τους πασχαλινά αυγά, τα οποία πέφτουν στις αυλές και στους κήπους. Γι’ αυτό και διοργανώνονται διάφορα “κυνήγια” πασχαλινών αυγών για τα παιδιά. Παραδοσιακά, τα αυγά ήταν όπως και τα δικά μας, βραστά και διακοσμημένα με χρώματα και διάφορα σχέδια, αλλά πολύ συχνά πλέον είναι από σοκολάτα. Φυσικά, δε θα γινόταν να μην έχουν σοκολάτα στις παραδόσεις τους, γι’ αυτό και οι “σοκολατερί” την χρησιμοποιούν με ευφάνταστους τρόπους και σε πολλά σχήματα (αυγά, λαγούς, καμπάνες κ.α.). Όπως και σε άλλες χώρες η μέρα του Πάσχα είναι εθνική γιορτή για αυτό και οι Γάλλοι διοργανώνουν οικογενειακά τραπέζια. Συνήθως, το φαγητό τους αποτελείται από κρεμμυδόσουπα και μια πιατέλα με τυριά. Σαν κυρίως τρώνε αρνί, το οποίο συμβολίζει την άνοιξη και την καινούρια ζωή. Φυσικά για γλυκό τρώνε σοκολάτα σε διάφορες μορφές και σχέδια, όπως επίσης και γυαλάκια κανέλας(cinnamon Palmier). 



Ιταλία 

Όντας μια βαθιά θρησκευόμενη χώρα η Ιταλία γιορτάζει το Πάσχα με πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της. Την Κυριακή του Πάσχα, οι πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στη πλατεία μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ο Πάπας τους ευλογεί. Όπως και στην Ελλάδα, οι Ιταλοί δωρίζουν σοκολατένια αυγά που περιέχουν κάποιο δώρο μέσα τους.  Στην Έννα της Σικελίας έχουν ένα έθιμο που θυμίζει πολύ τον επιτάφιο. 2000 μοναχοί περπατούν, τη Μεγάλη Παρασκευή, στους δρόμους της πόλης κρατόντας αγάλματα του Χριστού και της Παναγίας, προς τιμήν της Σταυρώσεως. Ακόμα ένα έθιμο που πραγματοποιείται εδώ και 350 χρόνια στη Φλωρεντία είναι η “Έκρηξη του Κάρου”. Σωστά καταλάβατε, όντως συμβαίνει μία έκρηξη! Πιο συγκεκριμένα, ένα παλιό κάρο φορτώνεται με πυροτεχνήματα και εκρήγνυται μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας. Πριν από την έκρηξη, μια παρέλαση περνάει από τους δρόμους της πόλης και καταλήγει στο σημείο της έκρηξης. Αν η έκρηξη είναι επιτυχημένη, τότε η χρονιά θα πάει καλά. Τη Δευτέρα του Πάσχα (οι Ιταλοί την ονομάζουν “μικρό Πάσχα”) όπως και στην Ελλάδα έτσι και εκεί έχουν αργία. Ένα παράξενο έθιμο που συμβαίνει εκείνη τη μέρα στη μικρή πόλη Panicale είναι ο διαγωνισμός κύλισης του τυριού. Οι διαγωνιζόμενοι αγωνίζονται στους δρόμους του χωριού κυλώντας μεγάλα κεφάλια τυρί. Παραδοσιακά οι Ιταλοί τις μέρες του Πάσχα τρώνε ένα κέικ σε σχήμα περιστεριού με κομμάτια αμύγδαλο και καραμελωμένες φλοίδες από πορτοκάλι. Την Ανάσταση κι εκείνοι προτιμούν το αρνί σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή. Ένα ορεκτικό που συνήθως τρώγεται μετά την Ανάσταση είναι σαλάμι με βραστά αυγά. Το ορεκτικό αυτό είναι συμβολικό, μιας και τα αυγά υποδηλώνουν την αναγέννηση και το σαλάμι την καλοτυχία του αγρότη που περιμένει να τελειώσουν οι εκδηλώσεις για να σερβίρει το σαλάμι. 




Γερμανία

Η γενέτειρα του κυνηγιού των Πασχαλινών αυγών. Ένα έθιμο που ξεκίνησε τον Μεσαίωνα, όταν οι άνδρες έκρυβαν στο δάσος αυγά για να τα βρουν οι γυναίκες και τα παιδιά. Το αυγό συμβολίζει την αναγέννηση και τα έψαχναν οι γυναίκες για να τα βρουν, επειδή γυναίκες ανακάλυψαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Στις μέρες μας, την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά στη Γερμανία ψάχνουν σε αυλές και δάση να βρουν χρωματιστά αυγά, σοκολατένια λαγουδάκια, μικρά σοκολατάκια σε σχήμα αυγού ή φωλιές γεμάτες με όλα τα παραπάνω. Σε κάποιες περιοχές, τα παιδιά μαζεύουν τη Μ. Παρασκευή βρύα και λουλούδια από το δάσος για να φτιάξουν αυτές τις φωλιές. Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι Γερμανοί μαζεύουν λουλούδια και κλωνάρια από διάφορα λουλούδια και τα βάζουν σε βάζο μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Στα κλωνάρια κρεμάνε αυγά, τα οποία έχουν διακοσμήσει αρκετές μέρες πριν το Πάσχα. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, οι Γερμανοί μαζεύουν κλαδιά και τους βάζουν φωτιά. Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει καταβολές σε αρχαίες Γερμανικές τελετές, που σκοπό είχαν να διώξουν τα κακά πνεύματα. Όσον αφορά το φαγητό, την Κυριακή του Πάσχα, οι οικογένειες μαζεύονται για να φάνε το Πασχαλινό δεκατιανό. Χρωματιστά βραστά αυγά, διάφορα ψωμάκια, και αλοιφές είναι τα πιο συνηθισμένα φαγητά. Πολλές οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους τα ψωμάκια, που είναι είτε χρυσές πλεξούδες  είτε μεγάλα στρογγυλά αρτοσκευάσματα, γεμιστά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Τέλος, σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, από το Πασχαλινό τραπέζι δε λείπει ποτέ ένα κέικ σε σχήμα αρνιού, στολισμένο με σοκολάτα και άχνη ζάχαρη. Εξαιτίας του άσπρου τριχώματος, τα αρνιά συμβολίζουν τη ζωή και την καθαρότητα. 


Βραζιλία 

Η Βραζιλία είναι μία χώρα βαθιά θρησκευόμενη, που όμως γιορτάζει το Πάσχα, έτσι όπως μόνο αυτή ξέρει. Πιο αναλυτικά, για να υμνήσουν την Ανάσταση του Χριστού, διοργανώνουν καρναβάλια σε πολλές περιοχές της χώρας. Επειδή είναι μια πολύ ζεστή χώρα, κατά κύριο λόγο, οι Βραζιλιάνοι περνούν τις μέρες του Πάσχα στις παραλίες. Όσον αφορά το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα, εκείνοι το κάνουν με λίγο πιο διαφορετικό τρόπο. Αφού φτιάξουν ομοιόματά του, τα χτυπούν και τα κρεμάνε στους δρόμους. Είναι καλό να αναφερθεί το ότι θεωρούν πολύ σημαντική τη φύση και για αυτό μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, πηγαίνουν φύλλα από το φυτό Macela στην εκκλησία για να τα ευλογήσουν και μετά τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο. Όσον αφορά το φαγητό, την Μεγάλη Παρασκευή τρώνε βακαλάο και παραδοσιακά κάθε σπίτι φτιάχνει τα δικά του σοκολατάκια με τεκίλα και επικάλυψη κακάο. Φυσικά, τρώνε και εκείνοι σοκολατένια πασχαλινά αυγά και το Πασχαλινό κέικ τους είναι ακριβώς όπως το δικό μας τσουρέκι, απλά σε σχήμα δαχτυλιδιού. 



Φιλιππίνες 

Στις Φιλιππίνες, ο κόσμος τη Μεγάλη Εβδομάδα πηγαίνει  καθημερινά στην εκκλησία, ενώ παράλληλα νηστεύει το κρέας. Κάποιοι φανατικοί πιστοί πίνουν μόνο υγρά και δε τρώνε τίποτα για μία ολόκληρη εβδομάδα. Δε σταματάνε όμως εκεί. Τη Μ. Παρασκευή σε κάποιες κοινότητες γίνονται παρελάσεις, όπου οι πιστοί αυτομαστιγώνονται και κόβονται με ξυράφια, ως εξομολόγηση και ένδειξη μεταμέλειας για τις πράξεις τους. Ενώ σε άλλες περιοχές κουβαλούν σταυρούς και δε διστάζουν ακόμα  και να καρφωθούν πάνω στο σταυρό. Τα συγκεκριμένα έθιμα η εκκλησία επιθυμεί να τα απαγορέψει και σε αυτές τις κοινότητες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θρησκευτικές φιγούρες μεταφέρονται πάνω σε άμαξες, φορώντας μαύρα πέπλα ως ένδειξη πένθους. Όσον αφορά το φαγητό, στις Φιλιππίνες το φαγητό της Ανάστασης ονομάζεται “Lechon” και είναι σιγομαγειρεμένη χοιρινή κοιλία γεμιστή με λεμονόχορτο, σκόρδο και κρεμμύδι την οποία περιχύνουν με μία παχύρευστη σάλτσα από συκώτι μαγειρεμένη με ξύδι, ζάχαρη και μυρωδικά. 


Μεγάλη Βρετανία 

Το 13ο αιώνα, δημιουργήθηκε ένα έθιμο επηρεασμένο από την ταπεινότητα που έδειξε ο Χριστός πλένοντας τα πόδια των μαθητών του. Το έθιμο αυτό ήθελε τον εκάστοτε μονάρχη να χαρίζει τη Μεγάλη Πέμπτη ρούχα και φαγητό στους φτωχούς, όπως επίσης και να τους πλένει τα πόδια. Στις μέρες μας όμως το φαγητό και τα ρούχα έχουν δώσει τη θέση τους σε χρήματα, το πλήθος των οποίων είναι όσα τα χρόνια ζωής του εκάστοτε μονάρχη. Παραδοσιακά, τη Μ. Παρασκευή φτιάχνουν ψωμάκια πικάντικα ή γεμιστά με σταφίδες, που πάνω τους σχηματίζουν ένα σταυρό από γλάσο. Αρχικά, ήταν παγανιστικό έθιμο αλλά επειδή ήταν πολύ διαδεδομένο, η εκκλησία το ενσωμάτωσε. Πλέον καταναλώνεται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και σε κηδείες. Την Κυριακή του Πάσχα οι πιστοί συνηθίζουν να φέρνουν σπίτι τους “Πασχαλινό νερό”, το οποίο χρησιμοποιούν για να ευλογήσουν το σπίτι και την οικογένεια τους. Το παραδοσιακό φαγητό για εκείνη τη μέρα είναι το ψητό αρνί. Τέλος, να πούμε ότι μοιράζονται πολλές παραδόσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το κυνήγι των πασχαλινών αυγών, την κύλιση των αυγών στο πάτωμα κ.α. 


Σουηδία 

Παρόλο που οι Σουηδοί είναι ένας λαός που αγαπά την αστική ζωή, το Πάσχα όλοι ψάχνουν έναν τρόπο να καταφύγουν στην εξοχή. Για τους Σουηδούς, το Πάσχα δεν είναι τόσο μία θρησκευτική εορτή, αλλά μία καλή ευκαιρία για να κάνουν την πρώτη τους εξόρμηση στην ύπαιθρο μετά από τον βαρύ Χειμώνα. Όπως και για του Έλληνες, έτσι και για τους Σουηδούς, το Πάσχα είναι η τέλεια ευκαιρία να συναντηθούν με όσους περισσότερους συγγενείς γίνεται. Τα παιδιά ντύνονται “Πασχαλινές μάγισσες” με παλιά ρούχα και βάφουν κόκκινα τα μαγουλά τους. Επισκέπτονται κάθε σπίτι στη γειτονιά και δίνουν ζωγραφιές με την ελπίδα ότι θα πάρουν γλυκά, ως αντάλλαγμα. Αργότερα, οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους Πασχαλινά αυγά, γεμιστά με ακόμα περισσότερα γλυκά. Το μεσημεριανό τους αποτελείται από παστή ρέγκα, καπνιστό σολομό και ως συνοδευτικό πατάτες με κρεμμύδι, κρέμα γάλακτος και αντζούγιες στη γάστρα. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει το αρνί. Οι Σουηδοί τρώνε αρνί ως βραδινό μαζί με πατάτες, κρέμα γάλακτος και σπαράγγια. 



Σλοβακία 

Το πιο διάσημο έθιμο της Σλοβακίας είναι και κάπως σεξιστικό, αφού, τη Μεγάλη Δευτέρα, όλα τα ελεύθερα κορίτσια και οι γυναίκες του χωριού υποχρεώνονται να βγουν έξω από το σπίτι όπου οι άντρες (ντυμένοι με παραδοσιακές στολές), τις βρέχουν με κουβάδες γεμάτους κρύο νερό. Έπειτα, τις χτυπούν με κλαδιά ιτιάς, ενώ παράλληλα τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, πολλές φορές με την συνοδεία ακορντεόν. Πιστεύουν ότι αυτό το έθιμο προσφέρει υγεία και ομορφιά στις κοπέλες. Οι οικογένειες των κοριτσιών δίνουν χρωματιστά αυγά, γλυκά, ακόμα και λεφτά στα αγόρια τα οποία συνήθως προσκαλούνται να δειπνήσουν στο σπίτι του εκάστοτε κοριτσιού. Πολλές κοπέλες για να γλιτώσουν από αυτό το έθιμο, φεύγουν από τα σπίτια τους, αλλά δυστυχώς το έθιμο ακόμα συνεχίζεται. Παρά το παράξενο αυτό έθιμο, το φαγητό το Πάσχα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, πάντα γιορτινό: πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, ψητό χοιρομέρι, και σάντουιτς είναι μερικά από τα φαγητά που τρώνε την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, συνοδευόμενα καμιά φορά με σπιτικό ποτό.