Πως να περάσετε 3 μέρες στην Αθήνα + ΧΑΡΤΕΣ


Η Αθήνα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο και κατοικείται αδιάκοπα για τουλάχιστον 5,000 χρόνια. Θεωρείται η «μητέρα της Δημοκρατίας» και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αποτελεί ολόκληρη ένα μουσείο, από τη στιγμή που κάθε βήμα σε φέρνει πιο κοντά στην ιστορία.





Εμείς, έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Αθήνα, αποφασίσαμε να σας ετοιμάσουμε ένα πλάνο 3 ημερών, για να δείτε όλα όσα χρειάζεται και να μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται 😉

Έχουμε χωρίσει τις τρεις μέρες, με τρόπο ώστε η πρώτη μέρα να είναι μια χαλαρωτική εξερεύνηση του κέντρου της Αθήνας, η δεύτερη να είναι αφιερωμένη στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και η τρίτη να αφορά μια βόλτα και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Μέρα 1η


Όπως αναφέραμε, η πρώτη σας μέρα θα αφιερωθεί στην ομορφιά του κέντρου της πόλης! Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας από το Σύνταγμα, θα θαυμάσετε την πολυσύχναστη Πλατεία Συντάγματος, όπου πολύ συχνά διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Για όσους δεν γνωρίζετε, αν ανεβείτε τα σκαλοπάτια, θα δείτε την Ελληνική Βουλή, μπροστά από την οποία βρίσκεται ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη, που τον φρουρούν οι πασίγνωστοι τσολιάδες.




Κατηφορίζοντας προς τα κάτω, θα περάσετε από την διάσημη Ερμού, η οποία είναι γεμάτη εμπορικά μαγαζιά και κόσμο που περιπλανιέται. Προτείνουμε να απολαύσετε το πρωινό σας σε μία από τις πολλές καφετέριες που υπάρχουν στο κέντρο και προσφέρουν φανταστικό brunch! Για παράδειγμα, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την οδό Κολοκοτρώνη και Ρόμβης ή την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου βρίσκονται οι πιο πολυσύχναστες καφετέριες και αγαπημένες από τους Αθηναίους!






Μετά το πρωινό σας, θα κατευθυνθείτε προς το γνωστό σε όλους Μοναστηράκι. Εκεί, θα δείτε τα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Ανδριανού, όπου μπορείτε να μπείτε μέσα, αν θέλετε. Στη συνέχεια, θα περάσετε την Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, η οποία, μαζί με την Βιβλιοθήκη του Ανδριανού, ήταν το διοικητικό κέντρο, κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Φυσικά και εδώ μπορείτε να μπείτε μέσα, όπου θα δείτε τα ερείπια από διάφορα μαγαζιά, κίονες, τον Πύργο των Ανέμων και το Φετιχιέ Τζαμί, που αποτελεί πλέον μουσείο.

Αργότερα, θα ανηφορίσετε την οδό των Διόσκουρων και θα κατευθυνθείτε προς τα Αναφιώτικα. Πιο συγκεκριμένα, θα δείτε στα δεξιά σας έναν απότομο ανηφορικό δρόμο, τον οποίο και σας προτείνουμε να ανεβείτε, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της Αθήνας από ψηλά. Αργότερα, τολμήστε να κατεβείτε από τα σκαλοπάτια που υπάρχουν εκεί, απλά με προσοχή διότι συνέχεια τα ανεβοκατεβαίνει κόσμος. Έτσι, θα καταφέρετε να θαυμάσετε στο έπακρο τα Αναφιώτικα, τα οποία είναι μια περιοχή πραγματικά μοναδική, μιας και όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις βρεθείτε εκεί θα αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί του Αιγαίου.  



Στη συνέχεια, θα στρίψετε δεξιά στη Στράτωνος, για να κατευθυνθείτε προς την Θέσπιδος και την πανέμορφη Πλάκα! Η Πλάκα αποτελεί μια άκρως τουριστική περιοχή και ένα από τα παλαιότερα κομμάτια της Αθήνας. Σίγουρα, θα συναντήσετε πολλά τουριστικά μαγαζιά, με ρούχα και σουβενίρ, καθώς και ταβέρνες ή γενικότερα μαγαζιά με φαγητό.  Εμείς, σας προτείνουμε να πάρετε να φάτε κάτι στο χέρι, όπως σάντουιτς ή σουβλάκι και να συνεχίσετε προς τον Εθνικό Κήπο για να το απολαύσετε.


Πιο αναλυτικά, από την Κυδαθηναίων, θα φτάσετε στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας και θα μπείτε στο Ζάππειο, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, το Ζάππειο είναι ένα τεράστιο κτήριο, με 25 δωμάτια, όπου διοργανώνονται διάφορες συναντήσεις και τελετές, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες. Από το Ζάππειο, θα μπορέσετε να μπείτε στον πανέμορφο Εθνικό Κήπο, για να απολαύσετε μια αναζωογονητική βόλτα, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα και φυσικά να απολαύσετε το σνακ ή τον καφέ σας σε κάποιο παγκάκι του.







Έφτασε η καλύτερη στιγμή της ημέρας! Πιο αναλυτικά, αφού τελειώσετε με την βόλτα στον εντυπωσιακό Εθνικό Κήπο θα κατευθυνθείτε προς τον πασίγνωστο Λυκαβηττό! Μη ξεχνάτε ότι στην πορεία σας προς τον Λυκαβηττό, μπορείτε να περάσετε και από το γνωστό Παναθηναϊκό Στάδιο, το γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο.

Μπορείτε να ανέβετε στο Λόφο του Λυκαβηττού είτε με τα πόδια είτε με τελεφερίκ. Εκεί, θα θαυμάσετε την πανέμορφη θέα της Αθήνας, από το πιο ψηλό σημείο του κέντρου, δηλαδή από τα 277 μέτρα! Ο λόγος που προτείνουμε να επισκεφθείτε το Λυκαβηττό το απόγευμα, είναι ακριβώς για να απολαύσετε τη θέα της Αθήνας με τη δύση του ήλιου! Να θυμάστε βέβαια ότι πρέπει να προσέχετε τα πράγματά σας, διότι, όπως και σε όλα τα αξιοθέατα της Αθήνας που επισκέπτονται τουρίστες, έτσι και στον Λυκαβηττό μπορεί κανείς να σας κλέψει εύκολα την τσάντα ή το κινητό, αν δεν είστε προσεκτικοί.  




Επίσης, για την ενημέρωσή σας, να ξέρετε ότι υπάρχει καφετέρια/εστιατόριο στο λόφο του Λυκαβηττού. Όμως, εμείς σας προτείνουμε να πάτε μια βόλτα για καφέ ή φαγητό στο Κολωνάκι, την πιο κοσμική περιοχή του κέντρου της Αθήνας! Αν βέβαια δεν θέλετε να «ξεπαραδιαστείτε» εντελώς, θα ήταν καλύτερο να απολαύσετε ένα καφέ ή ένα γλυκό και αργότερα να κατευθυνθείτε προς το Θησείο ή το Μοναστηράκι για φαγητό. Έτσι, θα περάσετε και από την Ερμού, όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας πριν το βραδινό σας.

Στο Θησείο και το Μοναστηράκι, υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, όπου μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Πιο συγκεκριμένα, περπατώντας, μπορείτε να διαλέξετε το μαγαζί της αρεσκείας σας και να περάσετε μια όμορφη βραδιά!





Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η Αθήνα φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της και επομένως μπορείτε να βρείτε αμέτρητα μπαράκια (ή και κλαμπάκια), για να πιείτε (τουλάχιστον) ένα ποτό πριν πάτε στο δωμάτιό σας. Μην ξενυχτίσετε όμως πολύ, διότι η επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη εξερεύνηση και χρειάζεται να είστε ξεκούραστοι και έτοιμοι για νέες περιπέτειες!








Μέρα 2η



Αναφέραμε ότι πρέπει να είσαστε ξεκούραστοι αλλά δεν αναλύσαμε γιατί. Ο λόγος είναι… η Ακρόπολη! Πιο συγκεκριμένα, όπως όλοι γνωρίζετε, η Ακρόπολη είναι γεμάτη με κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η καλύτερη ώρα για να την ευχαριστηθεί κανείς, είναι πολύ νωρίς το πρωί. Με άλλα λόγια, πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς, να φάτε ένα καλό πρωινό και να προλάβετε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη με το που ανοίξει (γύρω στις 8:00)!





Η Ακρόπολη αποτελεί το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Αθήνας και μπορούμε να πούμε και της Ελλάδας ολόκληρης. Όπως ήδη γνωρίζετε, η λέξη Ακρόπολη, αναφέρεται στον λόφο, στον οποίο βρίσκονται πολλά μνημεία. Έτσι, ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη, θα θαυμάσετε αρχικά τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και φυσικά τον πασίγνωστο Παρθενώνα! Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο στην επίσκεψή σας και επομένως μπορείτε να περιπλανηθείτε όση ώρα θέλετε, θαυμάζοντας τα μνημεία και φυσικά τη θέα της Αθήνας από ψηλά.





Βγαίνοντας από την Ακρόπολη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Άρειο Πάγο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Ο Άρειος Πάγος ήταν το δικαστήριο των αρχαίων Ελλήνων και πλέον αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες, λόγω της θέας που προσφέρει.





Αργότερα, θα κατευθυνθείτε προς τη Στοά του Αττάλου. Η Στοά του Αττάλου αποτελεί ένα αξιοθέατο στο κέντρο της Αθήνας και μέσα μπορείτε να βρείτε και την Αρχαία Αγορά. Η Στοά του Αττάλου κτίστηκε ως δώρο από τον βασιλιά Άτταλο στην πόλη της Αθήνας. 



Μπορείτε να περιπλανηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο, να δείτε το μικρό μουσείο που υπάρχει μέσα, αλλά και να επισκεφθείτε την Αρχαία Αγορά. Η Αρχαία Αγορά πλέον λειτουργεί ως μουσείο και τα εκθέματά του έχουν να κάνουν κυρίως με την Αθηναϊκή Δημοκρατία.






Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν βρείτε χρόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε και τον ναό του Ολυμπίου Διός. Ο ναός του Ολυμπίου Διός αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό της Ελλάδας, κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Όμως, μην ανησυχείτε αν δεν προλάβετε, διότι δεν υπάρχουν πολλά να δείτε όπως κάποιο μουσείο, αλλά έχουν μείνει μόνο λίγες κολόνες από το ναό. Επίσης, το ναό του Ολυμπίου Διός μπορείτε να τον παρατηρήσετε από την Ακρόπολη, όπως βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω.






Βγαίνοντας από τη Στοά του Αττάλου, μπορείτε να απολαύσετε μια χαλαρωτική βόλτα καθώς και ψώνια, μιας και θα βρίσκεστε στο Μοναστηράκι. Η αγορά του Μοναστηρακίου είναι φημισμένη σε όλη την Ελλάδα για τα αμέτρητα παλαιοπωλεία και τα μαγαζάκια με είδη ρουχισμού και όχι μόνο. Φυσικά, εκεί θα ψωνίσετε και τα σουβενίρ σας και ό,τι άλλο σας εντυπωσιάσει.

Τι πιο ωραίο από ένα γλυκό διάλειμμα μετά από τα ψώνια; Και όταν λέμε γλυκό.. εννοούμε κυριολεκτικά γλυκό! Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να επισκεφθείτε το πιο διάσημο θεματικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, το Little Kook. Σίγουρα θα προσέξετε που είναι, διότι όλος ο δρόμος που οδηγεί στο Little Kook θα είναι στολισμένος με ευφάνταστο τρόπο, ανάλογα την εποχή!





Αφού ξεκουραστείτε, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο της Ακρόπολης. Αποτελεί το πιο σύγχρονο μουσείο της Ελλάδας και το πιο εντυπωσιακό. Πιο συγκεκριμένα, άνοιξε τις πόρτες του το 2009 και αποτελείται από 4 ορόφους, οι τρεις εκ των οποίων (ισόγειο, 1ος και 3ος)  αφορούν σε εκθέματα της Ακρόπολης και στον 2ο όροφο θα βρείτε μια καφετέρεια, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης.


Η μέρα σας όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς ήρθε η ώρα για μια μοναδική εμπειρία! Μπορείτε να αγοράσετε ένα παγωτό ή μια μπύρα και να ξεκινήσετε την ανάβαση στο λόφο του Φιλοπάππου, ο οποίος προσφέρει μια πανέμορφη θέα της Ακρόπολης αλλά και της πόλης ολόκληρης! Πιο συγκεκριμένα, θα απολαύσετε τη δύση του ήλιου, κοιτάζοντας την άλλη πλευρά της Αθήνας (και τον Πειραιά) από την κορυφή του λόφου (εκεί που βρίσκεται το Μνημείο του Φιλοπάππου), αλλά και αργότερα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την Ακρόπολη φωτισμένη.






Μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα, σίγουρα θα πεινάτε και θα είστε κουρασμένοι για να απομακρυνθείτε πολύ. Έτσι, θα απολαύσετε το φαγητό σας στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά μέρη γύρω από το Μοναστηράκι.

Όπως τονίσαμε και προηγουμένως, υπάρχουν πολλά μπαράκια και κλαμπάκια στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορείτε να ευχαριστηθείτε ένα ποτό. Βέβαια, αν θέλετε να το κάψετε μέχρι το πρωί, αξίζει να πάτε στον Κεραμεικό, όπου τα βράδια, ειδικά το Σαββατοκύριακο, είναι γεμάτος με κόσμο που μπαίνει από το ένα κλαμπ στο άλλο και «παρτάρει»!




Μέρα 3η


Όπως είπαμε και στην αρχή, η τρίτη μέρα δεν θα περιοριστεί στο κέντρο, αλλά θα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση και άλλων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα δεν είναι μόνο το Μοναστηράκι και το Σύνταγμα, αλλά αξίζει κανείς να περιπλανηθεί σε κάποια άλλη περιοχή της, για να την δει στο σύνολό της.

Εμείς, σας προτείνουμε να πάτε για ένα κολύμπι στην μαγευτική Λίμνη Βουλιαγμένης! Είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς τα νερά της είναι ζεστά όλο το χρόνο, διότι πηγάζουν από τις υπόγειες ιαματικές πηγές. Να ξέρετε όμως ότι χρειάζεται εισιτήριο για να κολυμπήσετε. Ακόμη, προφανώς θα εξερευνήσετε γενικότερα την περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου θα περιπλανηθείτε στην παραλιακή της Βουλιαγμένης και τα υπέροχα λιμανάκια της.

Επίσης, υπάρχουν πολλά μέρη στην περιοχή για καφέ ή φαγητό, αλλά να ξέρετε ότι οι τιμές θα είναι λιγάκι στα ύψη, επειδή η περιοχή Βουλιαγμένη είναι άκρως τουριστική. Για αυτό το λόγο, εμείς θα σας προτείναμε, μετά το μπάνιο και την εξερεύνηση της Βουλιαγμένης, να επισκεπτόσασταν μια ακόμα περιοχή της Αθήνας! Για παράδειγμα, μπορείτε ακόμα και με τα πόδια να επισκεφθείτε την περιοχή της Γλυφάδας, για να απολαύσετε ένα καφέ ή φαγητό.




Αν μας ρωτήσετε όμως ποια θα ήταν η καλύτερη ιδέα για τη συνέχεια της ημέρας σας, θα σας απαντούσαμε να επισκεφθείτε τον πανέμορφο Πειραιά. Εκεί, θα απολαύσετε μια μαγική παραλιακή βόλτα και φυσικά το καλύτερο γεύμα με θαλασσινά, με πάντα φρέσκες πρώτες ύλες! 




Τέλος, ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετίσετε τη γλυκιά Αθήνα είναι με ένα νόστιμο κοκτέιλ σε ένα από τα αμέτρητα roof tops (μπαρ-ταράτσες), που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης! Έτσι, θα ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το ποτό σας, ενώ ταυτόχρονα βλέπετε την Ακρόπολη φωτισμένη.








Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με το πλάνο σας και να περάσετε ένα αξέχαστο ταξίδι στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Ελλάδας μας!


Keep traveling! 😉

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια