2 μέρες στο Ηράκλειο από ντόπιους + ΧΑΡΤΕΣ


Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η 6η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Όπως και η Κρήτη στο σύνολό της, έτσι και το Ηράκλειο διακρίνεται για τους φιλόξενους ανθρώπους του, τις εντυπωσιακές παραλίες του και τις ξακουστές παραδοσιακές ταβέρνες με το καλό κρητικό φαγητό.

Μιας και εμείς είμαστε από την Κρήτη, και ο ένας από τους δύο συγκεκριμένα από το Ηράκλειο, αποφασίσαμε να σας φτιάξουμε ένα πλάνο 2 ημερών, για το πως μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας στην πόλη αυτή, όσο καλύτερα γίνεται.


Μέρα 1


Η μέρα σας θα ξεκινήσει με την Πλατεία Ελευθερίας. Η Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, αποτελεί το κεντρικό σημείο της πόλης. Εκεί θα δείτε την Περιφέρεια Ηρακλείου, το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, το πιο γνωστό ξενοδοχείο της πόλης «Αστόρια» και την Πύλη του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο θα αναφερθούμε αργότερα. Ακόμη, η Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου είχε πολλά ονόματα παλαιότερα. Ονομάστηκε Πλατεία Ελευθερίας, μετά από την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Καλό είναι να αναφέρουμε το Πάρκο Γεωργιάδη, που υπάρχει κοντά στην Πλατεία.

Το Πάρκο Γεωργιάδη είναι το μεγαλύτερο πάρκο στο Ηράκλειο. Παλαιότερα, οι ντόπιοι συνήθιζαν να χαλαρώνουν εκεί, καθώς είχε πολλές μικρές καφετέριες και μία παιδική χαρά. Συχνά, γίνονταν εκδηλώσεις και επίσης, λειτουργούσε λαϊκή αγορά, με βιολογικά αγροτικά προϊόντα συγκεκριμένες μέρες τις βδομάδας. Δυστυχώς όμως, αυτό το καιρό γίνονται έργα και δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά, το Πάρκο Γεωργιάδη, αποτελεί έναν μικρό παράδεισο στο κέντρο της πόλης, όπου κάποιος μπορεί να θαυμάσει τα ψηλά δένδρα και να περπατήσει για να αναπνεύσει καθαρό αέρα.




Αν δεν έχετε φάει ακόμα πρωινό και λατρεύετε τις κρέπες και τις βάφλες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Hari's Creperie. Πιστέψτε μας, οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές!



Έτσι, αφού περάσετε την Πλατεία Ελευθερίας ή και το Πάρκο Γεωργιάδη, θα κατεβείτε την οδό Δικαιοσύνης ή τη Δαιδάλου, οι οποίες είναι γεμάτες μαγαζιά, για να φτάσετε στην Αγορά του Ηρακλείου. Η Αγορά, αποτελεί την κεντρική αγορά του Ηρακλείου και βρίσκεται στην οδό 1866. Εκεί, θα μπορείτε να βρείτε μικρά μαγαζάκια με ντόπια προϊόντα όπως κρεοπωλεία ή μπαχαράδικα, οικονομικά είδη ρουχισμού, εστιατόρια και καφενεία και φυσικά μαγαζιά με διάφορα τουριστικά είδη. Θα δείτε ότι ο δρόμος με την Αγορά του Ηρακλείου είναι πάντα γεμάτος, καθώς οι περισσότεροι ντόπιοι ψωνίζουν από εκεί τα βασικά προϊόντα τους.

Αφού κάνετε τη βόλτα ή και τα ψώνια σας στην Αγορά του Ηρακλείου, θα μπορείτε να απολαύσετε μια στάση στην πιο γνωστή πλατεία του Ηρακλείου, την πλατεία Λιονταριών.


Η πλατεία λιονταριών έχει πάρει το όνομά της από την Κρήνη Μοροζίνι που, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, διαθέτει στο κέντρο της. Η Κρήνη Μοροζίνι αναπαριστά τέσσερα λιοντάρια, από το στόμα των οποίων έτρεχε νερό. Ο λόγος που κτίστηκε έτσι, ήταν καθαρά για την παροχή νερού στο Ηράκλειο και όχι για λόγους εξωτερικής εμφάνισης. Επίσης, η Κρήνη Μοροζίνι θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα ενετικά μνημεία της πόλης και έχει παραμείνει σχεδόν άθικτη μέσα στο χρόνο.




Είναι ώρα για ένα ξεκούραστο διάλειμμα! Γύρω από την Πλατεία Λιονταριών, υπάρχουν διάφορες καφετέριες που μπορείτε να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα νόστιμο σνακ. Για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα, μπορείτε να κατηφορίσετε την οδό Χάνδακος και σε δύο λεπτά θα είστε στην πιο γνωστή καφετέρια του Ηρακλείου, την Ουτοπία.



Αφού ξεκουραστείτε, είναι μια καλή ιδέα να επισκεφθείτε το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του Ηρακλείου, τον Κούλε!

Σας προτείνουμε να περάσετε από την οδό 25ης Αυγούστου, είτε όταν κατευθύνεστε προς τον Κούλε, είτε όταν επιστρέφετε αργότερα προς το κέντρο, καθώς έτσι θα θαυμάσετε περισσότερα αξιοθέατα.

Πιο συγκεκριμένα, κατεβαίνοντας την 25ης Αυγούστου, θα βρείτε στα δεξιά σας την Λότζια, που είναι το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο του Ηρακλείου. Παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν ως τόπος συγκέντρωσης των ευγενών και των αρχόντων για να συζητήσουν για τα σημαντικά θέματα της πόλης. Μετά την Λότζια, θα βρείτε τον Ναό του Αγίου Τίτου, που κατασκευάστηκε αρχικά ως Τζαμί το 1869.



Στη συνέχεια, θα φτάσετε στο ενετικό θαλάσσιο φρούριο, τον Κούλε. Ο Κούλες, βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, για να το προστατεύει από εισβολές. 

Βρίσκεται εκεί από το 1540 και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Σήμερα, ο Κούλες είναι ανοικτός προς το κοινό, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει μέχρι τον Φάρο, που βρίσκεται στο τέλος του. Η αλήθεια είναι ότι ο Κούλες δεν αποτελεί μόνο έναν πόλο έλξης για τους τουρίστες, αλλά αντιθέτως σχεδόν όλοι οι Ηρακλειώτες καταφεύγουν εκεί για την άθλησή τους ή για ένα χαλαρό περπάτημα με τους φίλους/οικογένεια τους.




Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε μια βόλτα στην παραλιακή του Ηρακλείου, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι θα δείτε στο δρόμο σας τα Ενετικά Νεώρια. Τα Ενετικά Νεώρια βρίσκονται στην Λεωφόρο Νέαρχου και μπορείτε να τα διακρίνετε όταν βρίσκεστε στον Κούλε. Τα Ενετικά Νεώρια κτίστηκαν από τους ενετούς τον 17ο αιώνα, για την κατασκευή και επισκευή των πλοίων.

Όσο για το φαγητό, μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια στο κέντρο του Ηρακλείου. Μιας και βρίσκεστε σε νησί, καλό είναι να δοκιμάσετε πιάτα θαλασσινών με θέα το λιμάνι της πόλης. Βέβαια, υπάρχουν πολλά μέρη με τοπική κουζίνα ή και ξένη.




Φυσικά, δε θα ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην ζωντάνια του Ηρακλείου. Υπάρχουν αρκετά μπαράκια και κλαμπάκια, όπου μπορείτε να πιείτε ένα ποτό και να δείτε πως διασκεδάζουν οι ντόπιοι, πριν πάτε στο δωμάτιό σας για να ξεκουραστείτε για την επόμενη μέρα.

 

Μέρα 2


Υπάρχουν πολλά πανέμορφα καφέ για να απολαύσετε το πρωινό σας! Αν θέλετε να μάθετε που συχνάζουν οι ντόπιοι, τότε περάστε μια βόλτα από την οδό Αρετούσας ή την οδό Ιδαίου Άνδρου.

Η φωτογραφία παραπάνω είναι από το Crop Roastery Brewery, την καφετέρια που φημίζεται για τον πύργο από πάνκεικς!

Εάν αγαπάτε τα μουσεία, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μία επίσκεψη σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται εκεί από το 1940, κτισμένο πάνω στην Καθολική Μονή του Αγίου Φραγκίσκου. Είναι ενδιαφέρον το ότι μπορεί κανείς να δει τα ερείπια της Μονής αυτής από τον κήπο του μουσείου.

Μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μπορείτε να βρείτε πληθώρα ευρημάτων από την ιστορία της Κρήτης, ξεκινώντας από την νεολιθική εποχή έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Φυσικά, τα σημαντικότερα ευρήματα αφορούν τη Μινωική εποχή και πιο συγκεκριμένα, το Αρχαιολογικό μουσείο διαθέτει την σημαντικότερη έκθεση Μινωικών χρόνων σε όλο τον κόσμο.

Να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλα μουσεία στην πόλη του Ηρακλείου, που μπορείτε να επισκεφθείτε. Εμείς, σας προτείνουμε το Ιστορικό μουσείο και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Μετά την επίσκεψή σας στον Αρχαιολογικό Μουσείο, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας από την Πλατεία Ελευθερίας στην οδό Αβέρωφ, μέχρι που θα συναντήσετε το άγαλμα του Ερωτόκριτου και τη Κρήνη Μπέμπο. Συνεχίζοντας την οδό Έβανς, θα βρείτε την Καινούργια Πόρτα (Πύλη Ιησού), η οποία κατασκευάστηκε το 1587 και ήταν η νότια έξοδος της οχύρωσης της πόλης του Ηρακλείου. Η οχύρωση αυτή είναι γνωστή στις μέρες μας ως Ενετικά τείχη. Τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου είναι ένα τεράστιο οχυρωματικό έργο, που κτίστηκε το 1669.

Εκεί, μπορείτε να βρείτε, εάν θέλετε, τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη και την γνωστή στους περισσότερους επιγραφή που ο ίδιος ήθελε να χαραχτεί στον τάφο του. Επίσης, εκεί βρίσκεται και ο Βοτανικός Κήπος του Ηρακλείου, καθώς και τα γνωστά για τους ντόπιους κηποθέατρα της πόλης, όπου διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στο χρόνο.

Μπορείτε  να κάνετε ένα διάλειμμα για ένα καφέ ή σνακ.

Όσοι επιθυμείτε να συνεχίσετε την Λεωφόρος Πλαστήρα, να ξέρετε ότι θα περάσετε την Ενετική πύλη Βηθλεέμ, όπου πολλές φορές διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και θερινός κινηματογράφος. Λίγο παρακάτω, θα δείτε και την Ενετική πύλη παντοκράτορος, που οι ντόπιοι γνωρίζουμε ως Χανιόπορτα.

Στα δεξιά σας πλέον θα δείτε την Λεωφόρο Καλοκαιρινού, που αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους και φημισμένους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου. Περπατώντας την Λεωφόρο Καλοκαιρινού, θα βρείτε το γνωστό ναό του Αγίου Μηνά, του πολιούχου αγίου του Ηρακλείου.

Ο ναός του Αγίου Μηνά φημίζεται για τις όμορφες τοιχογραφίες του και τους μεγαλεπήβολους πολυελαίους του. Εκεί, βρίσκεται επίσης και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, που λειτουργεί και ως μουσείο. Τα εκθέματά του είναι εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα.




Μιας που θα είστε στην περιοχή του Αγίου Μηνά, να ξέρετε ότι οι Ηρακλειώτες συνηθίζουν να πηγαίνουν για φαγητό σε μεζεδοπωλεία που βρίσκονται στο πεζόδρομο της οδούς Καγιαμπή. Επίσης, υπάρχουν εξίσου καλά μεζεδοπωλεία στην οδό Μιλάτου. Τα φιλόξενα αυτά μεζεδοπωλεία ενδείκνυνται για νόστιμους μεζέδες και άφθονο ποτό.

 

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:


Εάν κάτσετε περισσότερες μέρες, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μινωικό Παλάτι της Κνωσσού, που θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Η Κνωσσός βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη και υπάρχει από το 7,000 π.Χ., ενώ το πρώτο ανάκτορο κτίστηκε το 1900 π.Χ.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με το πλάνο μας και να περάσετε ένα αξέχαστο διήμερο, με αρκετή εξερεύνηση αλλά και άφθονη διασκέδαση.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο στο Ηράκλειο από την δική μας εκδρομή εκεί, αν θέλετε να δείτε περισσότερα!