Τα 10 πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ρώμης




Όπως οι περισσότεροι Έλληνες, έτσι κι εμείς λατρεύουμε την Ιταλία και κάναμε ένα διήμερο ταξίδι στην πρωτεύουσά της, την Ρώμη.

Έτσι, αποφασίσαμε να σας γράψουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της  Ρώμης, για να ξέρετε τι πρέπει να δείτε όταν την επισκεφθείτε και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Κολοσσαίο (Colosseum)




Το Κολοσσαίο ή αλλιώς το «Φλάβιο Αμφιθέατρο» είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ρώμης. Το όνομα Κολοσσαίο προέρχεται από την ιταλική λέξη colosseo, που σημαίνει γιγαντιαίο, διότι σε εκείνο το σημείο υπήρχε ένα τεράστιο άγαλμα του Νέρωνα. Όσο για την ονομασία «Φλάβιο Αμφιθέατρο» προέρχεται από τους Φλαβίους, οι οποίοι ήταν η δυναστεία που κυριαρχούσε στη Ρώμη, την εποχή της ανέγερσής του.

Το Κολοσσαίο κτίστηκε το 81 μ.Χ. με σκοπό την διοργάνωση αγώνων, για τη διασκέδαση του λαού και για την αύξηση της εκτίμησης του προς τον αυτοκράτορα. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα της διάρκειας των αγώνων ήταν η μία ημέρα, ενώ έχει καταγραφεί αγώνας που διήρκησε 100 ημέρες! Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 80,000 θεατές και φυσικά είναι γνωστό σε όλους μας για τις μονομαχίες που γίνονταν εκεί. Τέλος, να θυμάστε ότι μέσα στο Κολοσσαίο, υπάρχουν διάφορα εκθέματα που μπορείτε να θαυμάσετε, όπως προτομές, μακέτες, αντικείμενα, κ.α.

Ρωμαϊκή Αγορά (Roman Forum)



Κοντά στο Κολοσσαίο και στο κέντρο της Ρώμης βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά (Foro Romano). Είναι ένα μέρος, όπου βρίσκονται κατάλοιπα κτιρίων της Ρωμαϊκής εποχής.
Αποτελούσε για χρόνια τον κεντρικό χώρο, όπου γίνονταν διάφορες παρελάσεις, εκλογές, ομιλίες, αγώνες κ.α. Σήμερα, η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένας πόλος έλξης για τους περισσότερους τουρίστες, καθώς περιέχει σε κάθε σημείο της ερείπια σημαντικών οικοδομημάτων. Για παράδειγμα, είναι γεμάτη με θραύσματα και κατάλοιπα ναών, αψίδων και βασιλικών.

Πιο αναλυτικά, τα πιο σημαντικά κτίρια που δε μπορούμε παρά να αναφέρουμε είναι ο Ναός της Εστίας, ο Ναός του Βεσπασιανού, η Αψίδα του Τίτου και η Βασιλική του Μαξέντιου.


Παλατίνος Λόφος (Palatine Hill)


Ο Παλατίνος Λόφος βρίσκεται ανάμεσα στο Κολοσσαίο και την Ρωμαϊκή Αγορά. Είναι ο χώρος όπου κτίστηκε το αυτοκρατορικό ανάκτορο, το οποίο και πήρε το όνομά του (palatium) από αυτόν. Αποτελεί ένα από τα πιο αρχαία μέρη της Ρώμης και πιο συγκεκριμένα κατοικείται από τον 10ο αιώνα π.Χ. Επίσης, σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή Μυθολογία, νότια στον Παλατίνο Λόφο υπάρχει το σπήλαιο της Λύκαινας, που έσωσε το Ρώμο και το Ρωμύλο.

Στον Παλατίνο Λόφο, μπορείτε να θαυμάσετε πληθώρα από σημαντικά μνημεία. Το πιο σημαντικό είναι το Παλάτι του Δομιτιανού, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη (οικία, χώρος συνεδρίασης, κήπος). Επίσης, ανάμεσα σε άλλα κτίρια, θα βρείτε και την Οικία του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα.


Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ (Vittorio Emanuele II monument)



Το μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ βρίσκεται στην πλατεία της Βενετίας (Piazza Venezia), από το 1925. Ο Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ ήταν ο πρώτος βασιλιάς της ενοποιημένης Ιταλίας και προς τιμήν του κτίστηκε το μνημείο αυτό. Επίσης, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κτίστηκε ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη, που κρατάει την Αιώνια Φλόγα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη βάση του μνημείου του Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ λειτουργεί το Μουσείο της Ιταλικής Ενοποίησης, όπου Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν με ανελκυστήρα στην οροφή του κτιρίου, για να θαυμάσουν τη θέα της πόλης από τα 71 μέτρα.  



Πάνθεον (Pantheon)



Το Πάνθεον βρίσκεται στην Πλατεία της Ροτόντας και αποτελεί το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί άφθαρτο ως τώρα. Κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. με σκοπό τη λατρεία όλων των θεών της Ρώμης. Από εκεί άλλωστε πήρε και το όνομά του. Πιο συγκεκριμένα, το όνομα του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επίθετο «πάνθειον», που σημαίνει «όλων των θεών». Παρ’ όλα αυτά, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στη Ρώμη, το Πάνθεον μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.

Φυσικά, μπαίνοντας μέσα στο Πάνθεον θα νιώσετε δέος, λόγω του επιβλητικού μεγέθους του μνημείου αυτού. Ίσως το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε θα είναι το κέντρο του θόλου, που διαθέτει μια τρύπα, για να εισέρχεται το φως στο εσωτερικό του χώρου. Ακόμη, υπάρχει ένα σημείο προς τιμήν του Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ, του «πατέρα της πατρίδας», όπως αναγράφεται.



Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi)



Η Φοντάνα ντι Τρέβι, όπως όλοι ξέρετε, αποτελεί ένα πανέμορφο σιντριβάνι στη Ρώμη. Βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία (Trevi), η οποία σημαίνει «των τριών οδών». Οι Ρωμαίοι στο τέλος κάθε υδραγωγείου έκτιζαν ένα σιντριβάνι. Έτσι, κτίστηκε και ένα σιντριβάνι το 19 π.Χ. στο ίδιο σημείο που είναι σήμερα κτισμένη η Φοντάνα ντι Τρέβι. Μετά από επιθέσεις, το υδραγωγείο καταστράφηκε και το 1762 κτίστηκε η Φοντάνα ντι Τρέβι, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Αξίζει να αναφερθούμε στην αναπαράσταση που βρίσκεται πάνω στην Φοντάνα ντι Τρέβι. Πιο αναλυτικά, φαίνονται οι Ρωμαίοι τεχνίτες που ανακάλυψαν την πηγή για την υδραγώγηση του σιντριβανιού, το 19 π.Χ. Πίσω από εκείνους, φαίνεται το «Palazzo Poli», το οποίο λειτουργεί ως μουσείο μέχρι και σήμερα.


Όσο για την παράδοση της ρίψης νομισμάτων, υπάρχει ένας μύθος που συνδέει τη ρίψη νομισμάτων στη Φοντάνα ντι Τρέβι με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ευχών. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύεται πως αν ρίξει κάποιος ένα νόμισμα, θα ξαναγυρίσει στη Ρώμη, αν ρίξει δύο νομίσματα, θα παντρευτεί Ιταλό/Ιταλίδα και αν ρίξει τρία νομίσματα, θα παντρευτεί στη Ρώμη. Έτσι, ακόμη και τώρα τουρίστες από όλο τον κόσμο ρίχνουν νομίσματα στην Φοντάνα ντι Τρέβι, με σκοπό να πραγματοποιηθεί η εκάστοτε ευχή.

Βίλα Μποργκέζε (Villa Borghese)



Η Βίλα Μποργέζε αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο της Ρώμης. Ο κήπος της Βίλλας, έχει διαμορφωθεί σε ένα όμορφο πάρκο, που είναι ελεύθερο για το κοινό, ενώ το κτίριο της Βίλλας λειτουργεί ως Μουσείο Τέχνης.

Στα 20 δωμάτια του Μουσείου, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή των Μποργκέζε. Για παράδειγμα, θα δείτε εκθέματα όπως πίνακες και αγάλματα και κυρίως μια μεγάλη συλλογή των αγαλμάτων του γλύπτη Bernini.

Όσο για τον κήπο Μποργκέζε, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης. Εκεί, μπορείτε να περιπλανηθείτε στην τεράστια έκτασή του και να χαλαρώσετε εισπνέοντας καθαρό αέρα ή ακόμη και να επισκεφθείτε το ζωολογικό κήπο που υπάρχει εκεί.

Κάστρο Αγίου αγγέλου (Castle Sant' Angelo)



Το Κάστρο του Αγίου αγγέλου, αποτελεί ένα σημαντικό οικοδόμημα της Ρώμης, η χρήση του οποίου άλλαζε με την πάροδο των ετών. Πιο αναλυτικά, κτίστηκε αρχικά ως μαυσωλείο του αυτοκράτορα Ανδριανού, το 139 μ.Χ. Στη συνέχεια, μετατράπηκε σε φρούριο για τους πάπες. Πλέον, χρησιμοποιείται ως μουσείο, όπου μέσα μπορείτε να δείτε την κατοικία του Πάπα, διάφορα αγάλματα, όπως επίσης και μια συλλογή όπλων. Τέλος, στον τελευταίο όροφο μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της πόλης.

Όσο για το όνομα του, προήλθε το 590 μ.Χ., όταν πάνω από το κάστρο εμφανίστηκε ο αρχάγγελος Μιχαήλ, βάζοντας τη ρομφαία του στη θήκη της, σηματοδοτώντας το τέλος της πανούκλας.


Βασιλική του Αγίου Πέτρου (St. Peter's Basilica)



Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου αποτελεί τη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το πλάτος της είναι 150 μέτρα, το μήκος 220 μ. και το ύψος της φτάνει τα 136 μέτρα.

Η πλατεία μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τις ημέρες όπου ο Πάπας βρίσκεται στο μπαλκόνι της Βασιλικής και καθαγιάζει τον λαό. Επίσης, οι Καθολικοί πιστεύουν ότι στο σημείο της Βασιλικής, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πέτρου. Τέλος, μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του θόλου, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα της Ρώμης.


Βατικανό (Vatican City)


Το Βατικανό είναι πόλη-κράτος και το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο βρίσκεται μέσα στη Ρώμη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Βατικανό αποτελεί τη μικρότερη χώρα του κόσμου και τον τόπο κατοικίας του Πάπα. Επίσης, την έναρξη του Βατικανού σηματοδοτεί η Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Βατικανό, καθώς υπάρχουν πολλά μουσεία τέχνης και πιο συγκεκριμένα 1400 δωμάτια με εκθέματα. Εκεί βρίσκεται και η ξακουστή Καπέλα Σιστίνα, με την διάσημη τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το παρακάτω βίντεο, στο οποίο αναλύουμε όλο το ταξίδι μας στη Ρώμη, για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να δείτε περισσότερα αξιοθέατα της πόλης!