7 παραδοσιακά Βουλγαρικά φαγητά που μοιάζουν ελληνικά


Όπως θα φαντάζεστε, η Βουλγάρικη κουζίνα μοιάζει πολύ με τις κουζίνες των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών και κυρίως με την Ελληνική και Τούρκικη κουζίνα. 

Εμείς αποφασίσαμε να σας δείξουμε το πόσα πιάτα μοιραζόμαστε με τη γειτονική αυτή χώρα:


Gyuvech





Είναι το γνωστό γιουβέτσι. "Γκιουβέτς" ονομάζουν το πήλινο ατομικό μπολ, στο οποίο και μαγειρεύουν το ομώνυμο φαγητό. Τα πήλινα αυτά σκεύη περνούν από γενιά σε γενιά, δωρίζοντας τα στα νεόνυμφα ζευγάρια.

Έτσι, το φαγητό gyuvech περιλαμβάνει μοσχάρι, πιπεριές, κρεμμύδια και μανιτάρια και η διαφορά με το ελληνικό γιουβέτσι είναι ότι δεν έχει καθόλου κριθαράκι, καθώς και το ότι πρώτα βράζεται και αργότερα ψήνεται στο φούρνο αφού έχει πασπαλιστεί με κίτρινο τυρί.


Banitza




Η παραδοσιακή banitza είναι ακριβώς όπως η δική μας τυρόπιτα με φύλλο. Με άλλα λόγια, έχει στρώσεις φύλλου, ραντισμένες με βούτυρο και στη μέση λευκό τυρί, που θυμίζει φέτα.

Υπάρχει και γλυκιά εκδοχή της πίτας banitza. Η πιο συχνή είναι η banitza γεμιστή με μήλα και ξηρούς καρπούς. Εμείς δοκιμάσαμε την αλμυρή με σπανάκι και τυρί και μια γλυκιά, με ροδόνερο και γέμιση λουκούμι τριαντάφυλλο.

Τη banitza θα τη βρείτε σε όλη τη Βουλγαρία, από φούρνους μέχρι και την πιο μικρή καφετέρια.



Lozovi και Zelevi Sarmi


Ακούγεται παράξενο όνομα, αλλά μην ανησυχείτε, είστε πολύ εξοικειωμένοι με το πιάτο αυτό. Είναι τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια. Τα lozovi sarmi είναι τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και τα zelevi sarmi είναι οι λαχανοντολμάδες.

Χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια υλικά με εμάς για τη γέμιση των ντολμάδων (κιμά, ρύζι, μυρωδικά). Η διαφορά είναι ότι στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα καμιά φορά προσθέτουν στη γέμιση γιαούρτι και στους λαχανοντολμάδες σάλτσα ντομάτας. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στη Βουλγαρία, σερβίρονται σαν ορεκτικό και σπάνια το καταναλώνουν ως κυρίως πιάτο.


Shopska Salata



Η σαλάτα shopska είναι παραδοσιακό φαγητό, που συνήθως τρώνε οι νεόνυμφοι μετά το γάμο. Είναι από τις πιο φημισμένες σαλάτες της Βουλγαρίας, γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ουσιαστικά, η Shopska Salata είναι μια σαλάτα που μοιάζει με τη χωριάτικη, δηλαδή αποτελείται από αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά και τριμμένο βουλγάρικο τυρί sirene. Το τυρί sirene είναι ένα λευκό τυρί, που διατηρείται σε άλμη και έχει γεύση ήπιας φέτας. Ο λόγος που δεν αποκαλείται «φέτα», είναι γιατί, όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, η φέτα έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και δεν επιτρέπεται να ονομαστεί με αυτό τον τρόπο τυρί οποιασδήποτε άλλης χώρας, εκτός Ελλάδας.

Chushki burek




Είναι τα αγαπημένα μας γεμιστά, με τη διαφορά ότι στη Βουλγαρία παραδοσιακά έχουν μόνο γεμιστές πιπεριές και όχι κάποιο άλλο λαχανικό.
Η γέμιση είναι μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, αναμειγμένος με ρύζι. Επίσης, υπάρχει και παραλλαγή χωρίς κρέας, όπου η γέμιση αποτελείται από τυρί και χτυπημένο αυγό.

Tarator


Είναι το τζατζίκι, σε μορφή σούπας. Πιο αναλυτικά, είναι ένα αγαπημένο ορεκτικό στη Βουλγαρία, που τρώγεται είτε ως σαλάτα, είτε ενδιάμεσο πιάτο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι είναι πολύ δροσιστικό.

Έχει ακριβώς τα ίδια υλικά με το τζατζίκι (αγγούρι, σκόρδο, γιαούρτι, μυρωδικά), αλλά είναι αραιωμένο με νερό.

Mussaka


Ναι, και στη Βουλγαρία υπάρχει ο αγαπημένος μουσακάς. Αντίθετα με τον ελληνικό μουσακά, που χρησιμοποιείται και μελιτζάνα, ο βουλγάρικος μουσακάς φτιάχνεται παραδοσιακά μόνο με πατάτες και κιμά. Επίσης, αντί για μπεσαμέλ, χρησιμοποιούν γιαούρτι. Τέλος, καμιά φορά στο βουλγάρικο μουσακά προσθέτουν τοπικά μανιτάρια.


Όπως καταλάβατε, οι ομοιότητες είναι πολλές. Παρ’ όλα αυτά, δε σημαίνει πως τα παραπάνω πιάτα έχουν την ίδια ακριβώς γεύση με τα αντίστοιχα ελληνικά.


Για αυτό και προτείνουμε να τα δοκιμάσετε σίγουρα, εάν ταξιδέψετε ποτέ στην όμορφη Βουλγαρία.