Ποια είναι τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης




Η όμορφη Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά! Δεν είναι μόνο η φιλοξενία, το καλό φαγητό και η μαγευτική παραλία, αλλά η Θεσσαλονίκη διαθέτει και μια πλούσια ιστορία, που θα σας συναρπάσει.

Διαβάστε παρακάτω για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε:



Λευκός Πύργος



Φυσικά, το πρώτο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης που έρχεται στο μυαλό όλων, είναι ο Λευκός Πύργος, που στέκει πάνω από 500 χρόνια, προστατεύοντας την παραλία.

Ο Λευκός Πύργος ήταν κομμάτι οθωμανικού οχυρωματικού έργου, που πλέον έχει κατεδαφιστεί. Το ύψος του αγγίζει τα 34 μέτρα και αποτελείται από έξι ορόφους. Ο Λευκός Πύργος διατέλεσε πολλούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, ενώ αρχικά κτίστηκε ως φρούριο, στη συνέχεια αποτέλεσε κατάλυμα για την φρουρά των γενίτσαρων και αργότερα φυλακή των θανατοποινιτών.

Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος και στη συνέχεια ονομάστηκε Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του Αίματος. Το όνομα Λευκός Πύργος προήλθε όταν ένας από τους κατάδικους προσφέρθηκε να τον βάψει, με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Σήμερα, ο Λευκός Πύργος λειτουργεί ως μουσείο. Η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της, πριν από 2,500 χρόνια, έως στις μέρες μας. Από την εμπειρία μας, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι μία επίσκεψη στο ιστορικό αυτό μνημείο θα σας συναρπάσει, καθώς και οι έξι όροφοι είναι γεμάτοι με κομμάτια από την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης και φυσικά στον τελευταίο όροφο του Λευκού Πύργου, θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα της πόλης.

Επταπύργιο




Το Φρούριο του Επταπυργίου αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Είναι κτισμένο γύρω  από την Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, στο πιο ψηλό σημείο της Άνω Πόλης. Απέκτησε το όνομα «Επταπύργιο», λόγω των επτά πύργων που βρίσκονταν στο κάστρο της Ακροπόλεως.

Το Επταπύργιο κτίστηκε από τους βυζαντινούς, στο σημείο όπου υπήρχε ένα παλαιότερο οχυρωματικό έργο. Στόχος ήταν η χρήση του φρουρίου αυτού ως κατάλυμα για τη φρουρά της πόλης της Θεσσαλονίκης και ως μέρος διαφυγής του λαού για την προστασία του, σε περίπτωση επιθέσεων και επιδρομών.

Το 1890, με την προσθήκη μερικών κτιρίων, το Επταπύργιο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή μέχρι το 1989. Στη συνέχεια, οι φυλακές μεταφέρθηκαν στα Διαβατά και το Επταπύργιο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Πλέον, το Φρούριο του Επταπυργίου είναι ανοικτό προς το κοινό, υπό τη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στα τείχη του και να θαυμάσουν την πανέμορφη θέα της πόλης, αλλά και να περιπλανηθούν στις αυλές, τους διαδρόμους του και να αναβιώσουν την ιστορία. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ένα χώρο, γεμάτο με φωτογραφίες, μαρτυρίες και διάφορα αντικείμενα, που αφορούν στη ζωή κατά την περίοδο που το φρούριο υπήρξε ως φυλακή.

Ροτόντα





Η Ροτόντα είναι το επιβλητικό κυκλικό κτίριο που βρίσκεται στο τέλος του Γαλεριανού συγκροτήματος. Κτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και προοριζόταν να γίνει ναός, αφιερωμένος στον Δία. Όμως, στα τέλη του 4ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ο Χριστιανισμός και έτσι η Ροτόντα μετατράπηκε, μετά από αρχιτεκτονικές αλλαγές, σε χριστιανικό ναό.

Από τη στιγμή που προοριζόταν αρχικά να γίνει ναός του Δία, μοιράζεται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με το Πάνθεον της Ρώμης. Για παράδειγμα, το πιο εμφανές κοινό χαρακτηριστικό είναι το κυκλικό σχήμα και ο πελώριος τρούλος. Ακόμη, στο κέντρο του τρούλου υπάρχει μια τρύπα, και στα δύο μνημεία, ώστε να μπορεί να διαχέεται το φως μέσα.

Κοντά στη Ροτόντα, βρίσκεται η Αψίδα του Γαλέριου («Καμάρα»), η οποία κτίστηκε προς τιμήν του, όταν εκείνος κατατρόπωσε οριστικά τους Πέρσες. Η Αψίδα αποτελούσε μέρος των Ρωμαϊκών ανακτόρων, τα οποία και ένωνε με τη Ροτόντα. Επίσης, κάτω από την Αψίδα, περνούσε η Βασιλική Οδός, που ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των Ρωμαϊκών πόλεων.

Σήμερα, λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα στο κτίριο δεσπόζουν πολλά εντυπωσιακά ψηφιδωτά, που όμως είναι λίγα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν παλαιότερα. 







Ρωμαϊκή αγορά


Το βασικό χαρακτηριστικό των πόλεων στην  Αρχαία Ρώμη ήταν οι δύο κύριοι λεωφόροι. Η μία είχε διεύθυνση από το Βορρά μέχρι το Νότο και η άλλη από την Ανατολή στη Δύση. Στο σημείο συνάντησης των δύο αυτών δρόμων στη Θεσσαλονίκη, οι Ρωμαίοι έκτισαν την αγορά. Σήμερα, βρίσκεται ανάμεσα στην Εγνατία οδό και στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν ψηφιδωτά δάπεδα, αγωγοί, αργυρά νομίσματα και γλυπτά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 1864 η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των γλυπτών αυτών στο Μουσείο του Λούβρου και βρίσκονται εκεί μέχρι και σήμερα.

Τέλος, στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργεί μουσείο και για την ενημέρωσή σας να ξέρετε ότι ο Δήμος  χρησιμοποιεί το Ρωμαϊκό θέατρο, για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αγορά Μοδιάνο και Καπάνι


Εδώ και 80 χρόνια, λειτουργεί η Αγορά Μοδιάνο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο από τις πιο πολυσύχναστες  οδούς της πόλης, την Λεωφόρο Εγνατίας και τη Βασιλέως Ηρακλείου.

Είναι ένα αγαπημένο μέρος για εκείνους που λατρεύουν το φαγητό, καθώς μέσα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διάφορα προϊόντα. Επίσης, μέσα υπάρχουν πολλές μικρές ταβέρνες όπως και μπαράκια. Είναι ακόμη σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης του προφίλ της Αγοράς Μοδιάνο. Από τα σχέδια μπορεί κανείς να δει ότι σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει μια από τις πιο όμορφες αγορές της Ευρώπης.

Κοντά στην Αγορά Μοδιάνο, βρίσκεται η παλαιότερη υπαίθρια αγορά της Θεσσαλονίκης, το Καπάνι. Το Καπάνι, ή αλλιώς αγορά Βλάλη, είναι μια αγορά με τοπικά προϊόντα (μπαχαρικά, τρόφιμα, οικιακά είδη). Όπως και στην Αγορά Μοδιάνο, έτσι και στο Καπάνι, θα βρείτε πολλά ταβερνάκια, καφενεία και ουζερί, συχνά γεμάτα με κόσμο.

Μέγαρο Μουσικής


Το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται στην παραλία Θεσσαλονίκης από το 2000 και αποτελείται από δύο κτίρια. Το πρώτο κτίριο είναι εμπνευσμένο από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική ενώ το δεύτερο είναι πρότυπο της μοντέρνας.

Το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης διαθέτει 3 αίθουσες, συνολικής χωρητικότητας 1,400ων ατόμων. Σε αυτές τις αίθουσες διοργανώνονται συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια αλλά και προβολές ταινιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μέσα στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής λειτουργεί βιβλιοθήκη και μουσείο μουσικών οργάνων. 

Αρχαιολογικό Μουσείο και  Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού


Το Αρχαιολογικό μουσείο ιδρύθηκε το 1912, αλλά το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ακόμη και σήμερα κατασκευάστηκε το 1962. Βρίσκεται στην παραλία Θεσσαλονίκης, δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο και Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω.

Τα εκθέματά του αφορούν ευρήματα από ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μακεδονίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης διαθέτει 8 μόνιμες εκθέσεις. Επίσης, από τα πιο σημαντικά ευρήματα θεωρούνται εκείνα των χρυσών στεφανιών από τους τάφους της Μακεδονίας.

Είναι ένα μοντέρνο μουσείο, που αξίζει να το επισκεφθείτε. Χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό την νέα τεχνολογία. Για παράδειγμα, προβάλλονται ταινίες και υπάρχουν αρκετές οθόνες αφής, που προσφέρουν πληροφορίες και ψηφιακές περιηγήσεις. Εδώ να τονίσουμε ότι έχουν προβλεφθεί απτικές περιηγήσεις για τα άτομα που έχουν δυσκολίες όρασης.

Όσον αφορά το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, άνοιξε τις πόρτες του το 1994. Σταδιακά, πρόσθετε νέο περιεχόμενο και πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2004 είχαν ολοκληρωθεί οι 11 αίθουσές του. Οι μόνιμες εκθέσεις του έχουν στόχο να σας ταξιδέψουν στο Βυζαντινό πολιτισμό, μέσα από ευρήματα της καθημερινής ζωής, των εθίμων και της αρχιτεκτονικής της εποχής.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διοργανώνονται μέσα στο έτος περιοδικές εκθέσεις στις διάφορες πτέρυγες του Μουσείου, που δεν περιορίζονται στο Βυζάντιο, αλλά αντιθέτως αφορούν τη σχέση διαφορετικών λαών σε θέματα τέχνης, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αξίζει να το επισκεφθείτε, καθώς τα εκθέματά του θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο. Είναι ενδιαφέρον ότι το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού διαθέτει φυλλάδιο σε γραφή Braille σε ελληνικά και αγγλικά, ειδικά διαμορφωμένη έκθεση με μαρμάρινα αντικείμενα και ηχητική ξενάγηση σε όλο το μουσείο.




Καθεδρικός Ναός Αγ. Σοφίας


Ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους χριστιανικούς ναούς της Θεσσαλονίκης. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι κτισμένος τον 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι από τους λίγους ναούς που διασώζονται σε τόσο καλή κατάσταση.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας ανήκει σε έναν αρχιτεκτονικό τύπο, που λίγοι ναοί στον κόσμο τον ακολουθούσαν. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από όλους εκείνους τους ναούς, μόνο ο ναός της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης έχει επιβιώσει σχεδόν άθικτη, όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα, θα δείτε εντυπωσιακά ψηφιδωτά από τον 7ο και 10ο αιώνα, που παριστάνουν την Ανάληψη του Χριστού, τους 12 Απόστολους, την Παναγία και δύο αγγέλους. Εξαιτίας της σπάνιας αρχιτεκτονικής του και του πλούσιου διακόσμου του, ο ναός ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. 


Ομπρέλες και άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, το γλυπτό ομπρέλες βρίσκεται στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό είναι δημιούργημα του Ζογγολόπουλου και βρίσκεται πάνω σε πλωτή εξέδρα, από το 2013.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ ότι το γλυπτό ομπρέλες τοποθετήθηκε δίπλα στη θάλασσα και κοντά σε σιντριβάνι, επειδή ο καλλιτέχνης ήθελε πάντα να σχετίζεται το νερό με τα έργα του.

Επίσης, οι ομπρέλες αρχικά βρίσκονταν σε άλλο μέρος και αργότερα μετέφεραν το γλυπτό στη νέα παραλία, μετά την ανάπλασή της. Συνολικά, οι ομπρέλες είναι 40 σε αριθμό και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι το μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται ανάμεσα στο γλυπτό ομπρέλες και στο Λευκό Πύργο. Δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα το 1973, ενώ εγκαινιάστηκε το 1974. Στο άγαλμα αυτό αναπαρίσταται ο Μέγας Αλέξανδρος να ιππεύει το πιστό του άλογο Βουκεφάλα. Ακόμη, το άγαλμα ζυγίζει 4 τόνους και έχει ύψος 6 μέτρα μόνο του, ενώ μαζί με το βάθρο φτάνει τα 11.

Τέλος, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γίνεται πολύ συχνά τόπος συνάντησης των εφήβων, που είτε κάθονται εκεί με τις παρέες τους, είτε απολαμβάνουν το σκέιτμπορντινγκ.  




Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου


Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος άγιος της Θεσσαλονίκης. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην ομώνυμη οδό από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Είναι κτισμένος στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου και μέσα στο ναό φυλάσσονται τα λείψανά του ακόμη και σήμερα.

Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, όπου κάηκαν τα 2/3 της πόλης, ο ναός του Αγίου Δημητρίου καταστράφηκε ολοσχερώς. Όμως, ανακατασκευάστηκε το 1948, διατηρώντας σχεδόν ακέραια τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά.

Στην κρύπτη του ναού υπάρχουν γλυπτά, κιονόκρανα και αγγεία, συνδεδεμένα με την ιστορία του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κρύπτη αυτή λειτουργεί έως και σήμερα ως μουσείο, όπου μπορείτε να θαυμάσει και να μάθει την ιστορία του ναού.    

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το 1988 ο ναός του Αγίου Δημητρίου ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.


Λαδάδικα


Τα Λαδάδικα είναι μία από τις πιο γνωστές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι της. Τα Λαδάδικα αποτελούσαν το πιο σημαντικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το όνομα «Λαδάδικα» προήλθε από εμπόριο ελαιόλαδου που γινόταν εκεί, καθώς υπήρχαν στην περιοχή πολλά μαγαζιά και αποθήκες που το πουλούσαν. Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ, αφού μοιάζει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και δίνει στον επισκέπτη μια ιδέα του πως ήταν η Θεσσαλονίκη πριν τη μεγάλη πυρκαγιά.

Φυσικά, δεν είναι μόνο το αρχιτεκτονικό τους στυλ που κάνει τα Λαδάδικα να είναι ξεχωριστά, αλλά και η πληθώρα των κέντρων διασκέδασης. Πιο αναλυτικά, είναι μια περιοχή που σφύζει από ζωή και είναι γεμάτη με κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το βίντεο του ενός λεπτού, εάν επιθυμείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την ομορφιά της πόλης της Θεσσαλονίκης.