Ποια είναι τα παραδοσιακά Κρητικά πιάτα;


Όντας Κρητικοί, έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα από την κρητική κουζίνα, η οποία έχει πληθώρα επιλογών που θα σας συναρπάσουν.
 

Τα παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης είναι: 


Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς: 

Είναι μια ιδιαίτερη πίτα που συνδυάζει γλυκιά και αλμυρή γεύση. Η γέμιση της αποτελείται από σταφίδες, κοτόπουλο ή συκώτι και ρύζι.  

Ασκορδουλάκοι : 

Είναι βολβοί που σερβίρονται, είτε μαγειρεμένοι, είτε σαν σαλάτα, με λάδι, ξύδι ή λεμόνι. 

Κρεατότουρτα: 

Κρεατόπιτα φτιαγμένη συνήθως με βραστό αρνί ή κατσίκι. Προτιμάται το Πάσχα. Θα τη βρείτε στα Χανιά. 

Αμανίτες:


Είναι άγρια μανιτάρια, που μοιάζουν λίγο με τα πλευρώτους. Μαγειρεύονται είτε στιφάδο, είτε τηγανιτοί σε κουρκούτι μπύρας, σερβιρισμένοι με λεμόνι. 

Αντικριστό: 

Ουσιαστικά είναι ο τρόπος ψησίματος του κρέατος. Αντίκρι (απέναντι) από τη φωτιά. Συνήθως είναι αρνί ή κατσίκι. 
 

Χανιώτικο μπουρέκι:


Τηγανιτή πίτα γεμιστή με κολοκύθι, πατάτα και φέτα ή ξινομυζήθρα. 

Αρνί με σταμναγκάθι: 


Γενικότερα το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα στην κρητική κουζίνα. 

Αματιές: 

Είναι έντερο γεμιστό με συκώτι και ρύζι. 

Σκιουφιχτά μακαρόνια: 

Μακαρόνια με κυλινδρικό σχήμα, που αφού τα βράσουν, ρίχνουν πάνω τους καυτό βούτυρο και τριμμένο ανθότυρο.  

Γαρδούμια: 

Είναι κοιλιά αρνίσια τυλιγμένη με έντερο και σερβίρεται με αυγολέμονο. Συνήθως γίνεται το Πάσχα. 

Χοχλιοί:  

Στην Κρήτη, δεν υπάρχει μόνο μία συνταγή για τα σαλιγκάρια. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από μπουμπουριστούς (τηγανιτός μεζές με ξύδι και δενδρολίβανο), γίνονται και γιαχνί (με πατάτες και ντομάτα), στιφάδο, καθώς και με «χόντρο» (δηλαδή με τραχανά). 

Φυσικά, στην κρητική κουζίνα, συμπεριλαμβάνονται και το απάκι, ο ντάκος (που εμείς το ξέρουμε ως «κουκουβάγια») και το λαχταριστό γαμοπίλαφο (που συνοδεύει πάντα τους κρητικούς γάμους). 


Κουκουβάγια

Όσον αφορά τα παραδοσιακά γλυκά: 


Κουμπάνια: 

Είναι ο παραδοσιακός κρητικός λουκουμάς. Είναι πιο ψωμένιοι, σφιχτοί και έχουν πολύ μέλι. 

Πατούδα: 

Μοιάζει με μελομακάρονο, γεμιστό με καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι και φρυγανιά. 

Ξεροτήγανα ή δίπλες: 

Είναι τηγανιτά στρογγυλά, κρατσανιστά λουλούδια. Φτιάχνονται με αλεύρι, λάδι, νερό και ρακή και περιχύνονται με μέλι, κανέλλα και σουσάμι. Οι δίπλες έχουν παρόμοια παρασκευή με τα ξεροτήγανα, αλλά διαφορετικό σχήμα. 

Μαμούλια: 

Μπισκοτάκια γεμιστά με καρύδια, αμύγδαλα και κανέλλα. 

Σφακιανή πίτα: 

Εμείς τη γνωρίζουμε απλά ως μυζηθρόπιτα. Είναι τηγανιτή πίτα με μυζήθρα ή κάποιο μαλακό τυρί, που σερβίρεται με μέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζυμάρι, χρησιμοποιείται και ρακή. Ίσως νομίζετε ότι υπάρχει μόνο στα Σφακιά, αντιθέτως όμως, μπορείτε να τις βρείτε σε όλη την Κρήτη, ως μυζηθρόπιτα.

Καλιτσούνια: 

Μικρά πίτακια, γεμιστά με μαλακό τυρί, κυρίως μυζήθρα. Υπάρχουν σε δύο σχήματα: Λυχναράκια (που από πάνω έχουν κανέλλα και συσάμι) και Ανεβατά (σα γλυκά τυροπιτάκια) 

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα κρητικά γλυκίσματα όπως η μυζήθρα με μέλι και καρύδια, η μουσταλευριά, το πετιμέζι, τα γλυκά του κουταλιού.