Πως να περάσετε 2 γεμάτες μερες στη Σοφια



Μετά από το ταξίδι μας στη γειτονική Σόφια, αποφασίσαμε να σας ετοιμάσουμε ένα τέλειο πρόγραμμα 2 ημερών, ώστε να δείτε και να μάθετε όλα όσα χρειάζεται και να μην χάσετε πολύ χρόνο ψάχνοντας πληροφορίες στο ίντερνετ!

Μέρα 1η

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα παραδοσιακό βουλγάρικο πρωινό! Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή πίτα «banitza», η οποία υπάρχει και σε αλμυρή και σε γλυκιά έκδοση! Επίσης, πολλοί Βούλγαροι τρώνε για πρωινό μια τηγανιτή ζύμη που θυμίζει ντόνατς, την λεγόμενη «mekitsa», που έχει από πάνω άχνη ζάχαρη, μέλι ή μαρμελάδα.

Αφού απολαύσετε το πρωινό σας σε μία από τις αμέτρητες καφετέριες στο κέντρο της Σόφιας, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά πάρκα της. Πιο αναλυτικά, όταν επισκεφθείτε τη Σόφια, θα καταλάβετε πως είναι να υπάρχει πράσινο στο κέντρο της πόλης, καθώς ολόκληρη η Σόφια είναι περιτριγυρισμένη από διαφορετικά πάρκα!


Το πιο μεγάλο πάρκο είναι το πάρκο Borisova, το οποίο και προτείνουμε να επισκεφθείτε αμέσως μετά το πρωινό σας. Να ξέρετε βέβαια ότι είναι ένα τεράστιο πάρκο και αν θέλετε να το εξερευνήσετε όλο θα πάρει πολύ χρόνο!

Αργότερα, θα κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο πιο γνωστό αξιοθέατο της Βουλγαρίας, τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Alexander Nevsky


Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του κόσμου και πράγματι θα νιώσετε δέος κοιτάζοντας το τεράστιο μέγεθός του και την πανέμορφη αρχιτεκτονική του.

Περπατώντας λίγο παρακάτω, θα περάσετε από τη Ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 


Από το εξωτερικό της καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι είναι ρωσική, αλλά και το εσωτερικό είναι αρκετά όμορφο, καθώς είναι γεμάτη με φωτογραφίες αγίων.

Στη συνέχεια, θα κατευθυνθείτε προς την Κεντρική Αγορά της Σόφιας, το Central Market Hall. Εκεί, θα δείτε που και τι ψωνίζουν οι ντόπιοι και πιο συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα (όπως τυριά, αλλαντικά, φρούτα), φαγητό και σουβενίρ! Για την ενημέρωσή σας, οι τιμές στην Αγορά είναι πιο οικονομικές από ό,τι γενικότερα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι τελείως παραδοσιακό βουλγάρικο, μπορείτε να φάτε μεσημεριανό μέσα στην Αγορά σε κάποιο εστιατόριο! Αλλιώς, θα βρείτε πολλά εστιατόρια στο κέντρο της πόλης, με παραδοσιακή ή διεθνή κουζίνα.

Μετά το φαγητό σας, θα περάσετε από το Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov.

 
Το Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ είναι πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα μέρη στη Σόφια, καθώς αποτελεί ένα πανέμορφο και επιβλητικό κτήριο το οποίο περιβάλλεται από μια πλατεία γεμάτη λουλούδια και εντυπωσιακά σιντριβάνια!

Μετά την επίσκεψή σας στο Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov, μπορείτε να πάτε στη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί το παλαιότερο κτήριο στη Σόφια! Είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε με την όμορφη όψη του και  με το ιδιαίτερο σχήμα του, αλλά αν είστε λάτρεις της τέχνης προτείνουμε να θαυμάσετε και το εσωτερικό του.

Ήρθε η ώρα να εντυπωσιαστείτε λίγο περισσότερο… Η Βουλγαρία είναι η δεύτερη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε θερμές πηγές! Έτσι λοιπόν, μετά την Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα από τις δημοφιλείς θερμές πηγές της Σόφιας, που βρίσκονται πολύ κοντά. Οι θερμές πηγές είναι ένα αγαπημένο κομμάτι των ντόπιων, καθώς είναι κάτι χαλαρωτικό μετά από μια κουραστική και κρύα χειμωνιάτικη μέρα.

Όσο για το βραδινό  σας, να ξέρετε ότι υπάρχουν άπειρα εστιατόρια στο κέντρο της πόλης. Εμείς, δοκιμάσαμε την παραδοσιακή κουζίνα, στο πιο δημοφιλές εστιατόριο της Σόφιας, το Moma.


Πραγματικά, θα εντυπωσιαστείτε με το πόσα κοινά έχει η Βουλγαρική κουζίνα με την Ελληνική! Εάν θέλετε να μάθετε τα κοινά φαγητά βουλγαρικής και ελληνικής κουζίνας, πατήστε εδώ.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η Σόφια είναι μια πόλη γεμάτη ζωή. Επομένως, θα προτείναμε να πηγαίνατε για ένα χαλαρωτικό ποτό ή κοκτέιλ, πριν πάτε στο δωμάτιο σας.


Εμείς, επισκεφθήκαμε το 5L Speakeasy bar, ένα κρυμμένο μπαράκι, το οποίο είναι γεμάτο γρίφους! Για παράδειγμα, πρέπει να βρεις το σωστό κλειδί για να καταφέρεις να μπεις μέσα!

Μέρα 2η

Μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας σε μια καφετέρια στο κέντρο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές καφετέριες που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα! Εμείς πήγαμε στην Villa Rosiche, σε μια καφετέρια που είχε μια όμορφη αυλή και απολαύσαμε πεντανόστιμα γλυκά κέικ και τον αγαπημένο μας φραπέ! 


Ευχάριστη έκπληξη το χάρτινο καλαμάκι για τον καφέ, καθώς το συγκεκριμένο καφέ είναι γενικότερα ευαισθητοποιημένο.

Μετά το πρωινό σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, εάν σας αρέσουν τα μουσεία. Το Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας είναι ένα πολύ όμορφο μουσείο, όπου μέσα μπορείτε να μάθετε όλη την ιστορική πορεία της πόλης. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μπροστά από το Ιστορικό Μουσείο, βρίσκεται μια εντυπωσιακή πλατεία και φυσικά ένα σιντριβάνι, από το οποίο εξέρχεται νερό από τις υπόγειες πηγές που υπάρχουν κάτω από ολόκληρη τη Σόφια.

Μετά την επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο, μπορείτε να επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη της Βουλγαρίας. Εκεί θα δείτε όλη την πορεία της Βουλγαρικής ζωγραφικής. Αξίζει η επίσκεψη, καθώς υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές και μοντέρνες εκθέσεις και αρκετά δρώμενα. Δίπλα στην Εθνική Πινακοθήκη της Βουλγαρίας βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε εάν θέλετε.

Αργότερα, μπορείτε να πάτε στο Mall της Σόφιας για να κάνετε ψώνια ή/και να απολαύσετε φαγητό. 


Το κεντρικό εμπορικό κέντρο της Σόφιας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο άλλα που διαθέτει η πόλη, αλλά αξίζει μια επίσκεψη καθώς είναι στο κέντρο και έχει αρκετά μαγαζιά και με πολύ οικονομικές τιμές. Επίσης, μέσα στο Mall της Σόφιας υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μαγαζιά με νόστιμα σνακς, παραδοσιακά και διεθνή, επομένως καλύτερο θα ήταν να περνούσατε μια βόλτα από εκεί.

Αφού τελειώσετε τα ψώνια και το φαγητό σας, θα ακολουθήσετε το δρόμο General Skobelev. Θα περάσετε την πλατεία με το Ρωσικό μνημείο και θα κατευθυνθείτε στο Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού.


Προσωπικά, θεωρούμε ότι είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της Σόφιας και για αυτό το λόγο το αφήσαμε στο τέλος του ταξιδιού σας. Έτσι, θα έχετε άπλετο χρόνο να απολαύσετε, να περιπλανηθείτε στην πανέμορφη πλατεία μπροστά του και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες το τεράστιο σιντριβάνι που υπάρχει εκεί. 


Επίσης, ο λόγος που το αφήσαμε για το τέλος της ημέρας, είναι διότι το βράδυ όλο το μέρος είναι φωτισμένο και αξίζει να απολαύσετε ένα καφέ εκεί, καθώς η πλατεία γεμίζει με το χρώμα των φώτων.


Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμο το πλάνο 2 ημερών που σας ετοιμάσαμε και να περάσετε ένα φανταστικό διήμερο στην πανέμορφη Σόφια!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το παρακάτω βίντεο, από το δικό μας ταξίδι στη Σόφια, εάν θέλετε να δείτε και να ακούσετε περισσότερα!