Τα 5 Ουγγρικά πιάτα που δοκιμάσαμε και προτείνουμε να το κάνετε κι εσείς!



Goulash






Το γκούλας είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Ουγγρικής κουζίνας. Το παραδοσιακό γκούλας είναι μια σούπα με μοσχάρι, πατάτα, καρότο και μπαχαρικά, κυρίως πάπρικα. Μπορείτε να βρείτε το γκούλας σε οποιοδήποτε σημείο της Ουγγαρίας, όπως φυσικά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων ή της κεντρικής Ευρώπης (π.χ. Πολωνία). Βέβαια, να έχετε υπόψη σας ότι η κάθε χώρα ή ακόμα και η κάθε περιοχή της Ουγγαρίας έχει τη δική της παραλλαγή αυτού του πιάτου.

Εμείς, δοκιμάσαμε το γκούλας στη Βουδαπέστη και πράγματι ήταν μια απλή νόστιμη και ζεστή σούπα, που είναι ό,τι πρέπει για τον κρύο καιρό της χώρας αυτής.

Langos


Τα λάνγκος είναι το αγαπημένο φαγητό/σνακ της Ουγγαρίας. Τα λάνγκος προέρχονται από την ουγγρική λέξη «φωτιά». Ουσιαστικά, είναι ένα πεντανόστιμο τηγανόψωμο με κυκλικό σχήμα, όπου μπορεί κανείς να προσθέσει από πάνω αμέτρητα υλικά!

Πιο αναλυτικά, είναι μια τραγανή χρυσή ζύμη που κρύβει ένα ζεστό και μαλακό κέντρο, και παραδοσιακά έχει πάνω ξινή κρέμα (sour cream) και τριμμένο τυρί.

Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται πεντανόστιμο και πράγματι είναι μοναδικό. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στην Ουγγαρία, που το πουλούν, καθώς είναι το πιο συνηθισμένο street food. Εάν επισκεφθείτε την Ουγγαρία, μην ξεχάσετε ότι υπάρχει και γλυκιά εκδοχή στα λάνγκος, με σοκολάτα ή μαρμελάδα!

Chicken paprikash


Στην Ουγγαρία λατρεύουν την πάπρικα, για αυτό και υπάρχουν πολλά πιάτα που βασίζονται σε αυτήν.


Έτσι, το «κοτόπουλο με πάπρικα» είναι ένα κλασσικό και αγαπημένο φαγητό της Ουγγαρίας, καθώς και πολύ δημοφιλές. Αποτελείται από κοτόπουλο, βραστό σε ρου πάπρικας (δηλαδή σε μείγμα λιπαρής ουσίας και αλευριού με πάπρικα). Επίσης, προσθέτονται πράσινη πιπεριά, ντομάτα, ξινή κρέμα, κρεμμύδι και σκόρδο. Το πιάτο αυτό παραδοσιακά σερβίρεται με ντάμπλινγκς αυγού.


Chimney cake (Kürtöskalács)



Η αγαπημένη σε όλους μας γλυκιά καμινάδα, έχει φυσικά τις ρίζες της στην Ουγγαρία.

Για όσους όμως δεν γνωρίζουν, το γλυκό αυτό είναι μια ζύμη παρασκευασμένη με μαγιά, που αφού την πλάσουν, την τυλίγουν γύρω από μια ξύλινη σούβλα. Πασπαλίζεται με ζάχαρη και ψήνεται πάνω από κάρβουνα ή γενικότερα φωτιά. Με τη ζέστη, η ζάχαρη γύρω του καραμελώνει, αλλά το ταξίδι της γλυκιάς καμινάδας δεν τελειώνει εκεί. αφού βγει από τη φωτιά, καλύπτεται με επιπλέον ζάχαρη και κανέλλα ή πλέον υπάρχει η επιλογή της σοκολάτας και γέμιση του αγαπημένου μας παγωτού.

Μας λείπει και μόνο που το θυμόμαστε, καθώς στη Βουδαπέστη υπήρχαν παντού σημεία που πουλούσαν την γλυκιά καμινάδα. Πιο αναλυτικά, όλη η χώρα της Ουγγαρίας είναι γεμάτη με πωλητές του δρόμου που πωλούν την πεντανόστιμη γλυκιά καμινάδα, ώστε να μπορείς να την απολαύσεις ενώ συνεχίζεις τη βόλτα σου.

Gundel pancake



Είναι ίσως το πιο γνωστό γλυκό της Ουγγαρίας, μετά από τη γλυκιά καμινάδα φυσικά.

Τα πάνκεικ gundel είναι πάνκεικς, που μοιάζουν περισσότερο με κρέπες και έχουν καρύδια, σταφίδες και γέμιση ρούμι. Σερβίρονται φλαμπέ σε μια σως από σοκολάτα, ασπράδια αυγού, κρέμα γάλακτος και κακάο.

Εμείς τα δοκιμάσαμε όταν ήμασταν στη Βουδαπέστη και μας έκανε εντύπωση το πόσο δυνατή ήταν η γεύση του αλκοόλ, η οποία σχεδόν επισκίαζε τη σοκολάτα. Όμως, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα γλυκά που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, για αυτό και προτείνουμε να το δοκιμάσετε, όταν επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Ουγγαρία!


Δείτε και το βίντεο που αναλύουμε τις μέρες μας στη Βουδαπέστη, αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες: