Πως να περάσετε 3 γεμάτες μέρες στη Βουδαπέστη


Η Βουδαπέστη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όλη την Ευρώπη! Και είναι λογικό, καθώς είναι μια πράγματι εντυπωσιακή πόλη με απίστευτα αξιοθέατα και μνημεία και φυσικά φαγητό διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει αλλά αρκετά νόστιμο.

Έτσι κι εμείς, αφού επισκεφθήκαμε την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σας ετοιμάσαμε ένα πλάνο 3 ημερών, για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε το ταξίδι σας όσο καλύτερα γίνεται και να μη χρειαστεί να χάσετε χρόνο ψάχνοντας πολλές ώρες στο google για να μαζέψετε πληροφορίες. Ό,τι χρειάζεστε θα το βρείτε εδώ!

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να περάσετε το πιο όμορφο αλλά και το πιο γεμάτο ταξίδι σας στην μαγευτική Βουδαπέστη!

1η Μέρα


Αφού ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα παραδοσιακό ουγγρικό πρωινό (στραπατσάδα και ένα ανοικτό σάντουιτς με τυρί(α) και αλλαντικά, όπως μορταδέλα, σαλάμι ή αγαπημένα λουκάνικα), θα περιπλανηθείτε στο κέντρο της Βουδαπέστης. Το κέντρο της Βουδαπέστης είναι η λεγόμενη Inner City, ή αλλιώς η περιοχή Belvaros, που βρίσκεται στην Πέστη.

Πιο συγκεκριμένα, για όσους δεν γνωρίζετε, η Βουδαπέστη χωρίζεται σε δύο κομμάτια, στην Βούδα και στην Πέστη. Η Πέστη είναι η πόλη που προσελκύει περισσότερο κόσμο, λόγω της έντονης ζωής και των επιβλητικών μεγάλων κτιρίων της  και η Βούδα είναι πιο ήρεμη και κατοικήσιμη περιοχή, που όμως χαρακτηρίζεται από πανέμορφα παλιά κτίρια και φυσικά από το φοβερό κάστρο της και τον εντυπωσιακό λόφο Gellert.


Έτσι λοιπόν, η πρώτη μέρα σας θα αφιερωθεί στο κέντρο της Βουδαπέστης και θα αρχίσει με έναν απολαυστικό περίπατο στην πλατεία Erzsebet.


Εκεί, θα βρείτε το Budapest Eye, δηλαδή τη ρόδα στο δημοφιλές πάρκο της πλατείας και θα έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε, με σκοπό να θαυμάσετε την υπέροχη αυτή πόλη από ψηλά. Το πιο ψηλό σημείο όμως, για να απολαύσετε τη θέα της πόλης, είναι αυτό από την κορυφή της Βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, την οποία και θα επισκεφθείτε αμέσως μετά.


Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου είναι το πιο ψηλό κτίριο της πόλης, μαζί με το Κοινοβούλιο και η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της φτάνει τα 96 μέτρα. Το όνομά της προέρχεται από τον πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας.


Μπορείτε να ανεβείτε τα 364 σκαλοπάτια ή να χρησιμοποιήσετε και ανελκυστήρα, με σκοπό να φτάσετε στην κορυφή της Βασιλικής, για να δείτε όλη την πόλη από ψηλά. Να θυμάστε όμως ότι ο ανελκυστήρας φτάνει μέχρι ένα σημείο και μετά είναι αναγκαίο να ανεβείτε με ανεμόσκαλα μέχρι την κορυφή.





Μετά την επίσκεψη στην Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης. 


Εκεί, υπάρχει η δυνατότητα για μια σύντομης ξενάγησης σε όλο το κτίριο, με πολλές ιστορικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, καθώς και μια 10λεπτη παράσταση από δύο τραγουδιστές. Φυσικά, η ξενάγηση υπάρχει σε πολλές γλώσσες, αλλά δυστυχώς όχι στα ελληνικά. Μην ανησυχείτε όμως, αξίζει η εμπειρία ακόμη και αν γνωρίζετε ελάχιστα αγγλικά. Πιστέψτε μας, θα εντυπωσιαστείτε από τους χώρους του κτιρίου και από την παράσταση των τραγουδιστών.

Μετά την επίσκεψη στην Όπερα, μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα για καφέ ή σνακ. Εμείς, δοκιμάσαμε τα πιο γνωστά ντόνατ της Βουδαπέστης, με πολλά εντυπωσιακά σχέδια και νόστιμες γεύσεις, στο γνωστό καφέ Mr.Funk.


Όμως, εάν δεν επιθυμείτε κάτι γλυκό, υπάρχουν πολλές καφετέριες κοντά στην Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Μετά που θα ξεκουραστείτε, θα συνεχίσετε τον περίπατο σας στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμπο Έρβιν, το μεγαλύτερο δίκτυο βιβλιοθηκών της Βουδαπέστης. Ακόμη κι αν δεν αγαπάτε τα βιβλία, αξίζει να την επισκεφθείτε και είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε με την πανέμορφη αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Εάν δεν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη αλλά θέλετε να κάνετε ψώνια, τότε να ξέρετε ότι υπάρχει εμπορικό κέντρο, το Westend Shopping Center, αλλά βρίσκεται λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι το εμπορικό κέντρο αυτό δεν ήταν από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει, όμως είναι αρκετά μεγάλο και έχει πολλά μαγαζιά.

Όσο για το βράδυ, υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για φαγητό, είτε παραδοσιακό Ουγγρικό είτε γρήγορο. Εμείς, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κάτι από την παραδοσιακή Ουγγρική κουζίνα, όπως είναι το goulash


Επίσης, αξίζει να τελειώσετε τη μέρα, με μια επίσκεψη σε κάποια μπυραρία, για να χαλαρώσετε με ένα ποτό, όπως συνηθίζουν άλλωστε να κάνουν και οι ντόπιοι. Να ξέρετε ότι ονομάζονται «μπαράκια των συντριμμιών» (Ruin bars) και βρίσκονται στα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην Εβραϊκής περιοχής. Θα είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.


2η Μέρα


Η δεύτερη μέρα στη Βουδαπέστη πρόκειται να είναι η πιο κουραστική αλλά ταυτόχρονα και η πιο φανταστική! Αφού φάτε ένα πλούσιο πρωινό, θα ξεκινήσετε τον περίπατό σας προς το Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο.



Εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα για την ιστορία, την τέχνη και την αρχαιολογία της Ουγγαρίας.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθείτε την κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης.


Είναι ένας τεράστιος χώρος, γεμάτος με τοπικά προϊόντα, όπως κρέατα, λαχανικά, τυριά κ.α., εστιατόρια και καφετέριες, σουπερμάρκετ αλλά και μαγαζιά με σουβενίρ! Αποτελεί ένα αγαπημένο μέρος των ντόπιων, καθώς από εκεί ψωνίζουν τα βασικά προϊόντα τους. Εμάς, μας έκανε εντύπωση η τεράστια ποσότητα πάπρικας που υπήρχε σε κάθε σημείο της Αγοράς, καθώς επίσης το πόσο όμορφα σχέδια είχαν τα λαχανικά σε κάθε τουρσί, όπως βλέπετε παρακάτω στην εικόνα.


Όπως αναφέραμε προηγουμένως, μέσα στην Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης, υπάρχουν πολλά μαγαζιά με φαγητό. Εκεί θα μπορείτε να βρείτε και τα διάσημα langos, που αποτελούν το πιο γνωστό σνακ της Ουγγαρίας! Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα παραδοσιακά φαγητά της Ουγγαρίας που πρέπει να δοκιμάσετε, κάντε κλικ εδώ.

Αφού απολαύσετε τη βόλτα σας στην Αγορά, ήρθε η ώρα για μια μαγευτική περιπέτεια. Πιο αναλυτικά, προτείνουμε να αφιερώσετε τη μέρα σας στην ανάβαση του λόφου Γκέλερτ (Gellert Hill). Ο Λόφος Γκέλερτ φτάνει τα 235 μέτρα και έχει θέα τον ποταμό Δούναβη της Βουδαπέστης. 



Επίσης, στην κορυφή του Λόφου Γκέλερτ, υπάρχει το οχυρό Σιταντέλα (Citadella), το οποίο προστάτευε την πόλη. Είμαστε σίγουροι πως θα εντυπωσιαστείτε από την υπέροχη θέα της πόλης και θα νιώσετε ικανοποίηση και δέος, όταν φτάσετε στην κορυφή του λόφου αυτού!




Μετά την ανάβαση στον Λόφο Γκέλερτ φυσικά χρειάζεται ξεκούραση. Έτσι, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για ένα καφέ, ένα langos ή ακόμη καλύτερα.. μια γλυκιά καμινάδα!


Η αγαπημένη γλυκιά καμινάδα προέρχεται από την Ουγγαρία και ακριβώς για αυτό το λόγο, αξίζει να τη δοκιμάσετε στη Βουδαπέστη διότι είναι η αυθεντική!

Αφού πάρετε δυνάμεις (και αρκετή ζάχαρη), έχετε δύο επιλογές. Η μία είναι να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο και να γυρίσετε στο δωμάτιο και να ξεκουραστείτε. Όμως δεν είναι αυτή που προτείνουμε. Εμείς φυσικά, προτείνουμε να κουραστείτε και να εντυπωσιαστείτε λίγο ακόμα! Αυτό, θα γίνει εάν επισκεφθείτε το «Πάρκο της Πόλης» (City Park).



Το City Park βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και διαθέτει πολλά, μα πολλά, αξιοθέατα. Το κύριο αξιοθέατο είναι η Πλατεία Ηρώων. 


Η πλατεία Ηρώων είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Βουδαπέστης και αποτελείται από αγάλματα ηρώων και βασιλιάδων της Ουγγαρίας, όπως επίσης και από τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. 


Στο City Park υπάρχει επίσης το Μουσείο των Καλών Τεχνών, το Παλάτι της Τέχνης, ο Δημοτικός Ζωολογικός και Βοτανικός κήπος και πολλά άλλα. Προσωπικά, αυτό που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, μετά την πλατεία Ηρώων, ήταν το επιβλητικό κάστρο Βαϊνταχουνιάντ και το τεράστιο πάρκο γύρω από το κάστρο αυτό! 


Πραγματικά, αξίζει να περιπλανηθείς με τις ώρες και να χαζεύεις την ομορφιά του πανέμορφου πάρκου αυτού, εισπνέοντας ταυτόχρονα καθαρό αέρα.

Όσο για το φαγητό, υπάρχουν πάρα πολλά ουγγρικά εστιατόρια κοντά στο πάρκο, που φημίζονται για το καλό τους φαγητό! Η αλήθεια είναι ότι τα εστιατόρια εκεί είναι καλύτερα από άλλα που βρίσκονται στο κέντρο, διότι, όπως καταλαβαίνετε, στο κέντρο είναι τα πιο «τουριστικά».

3η Μέρα


Ήρθε η τρίτη και η τελευταία σας μέρα στην πανέμορφη Βουδαπέστη. Όμως, έχετε ακόμα πολλά να δείτε!

Το πρώτο αξιοθέατο της ημέρας, είναι αυτό που ίσως επιθυμούσατε περισσότερο να δείτε.. το πολυφωτογραφημένο Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου. 





Στα ουγγρικά, ονομάζεται «Országház» και σημαίνει «Το σπίτι του Έθνους». Επίσης, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο σε όλη την Ουγγαρία.

Μπορείτε να μπείτε μέσα και να συμμετάσχετε σε μια ξενάγηση περίπου μιας ώρας. Έτσι, θα θαυμάσετε το εσωτερικό του Κοινοβουλίου, το οποίο και θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι όσο εκθαμβωτικό όσο και το εξωτερικό του! Πιο αναλυτικά, θα δείτε τοίχους επενδυμένους με χρυσό και εντυπωσιακές σκάλες. Επίσης, μέσα θα βρείτε και την «Άγια κορώνα» της Ουγγαρίας, η οποία αποτελούσε την κορώνα που περνούσε από βασιλιά σε βασιλιά, από τον 12ο αιώνα κι έπειτα.

Μετά την επίσκεψη στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, θα περάσετε από τα «Παπούτσια του Δούναβη».


Τα παπούτσια του Δούναβη είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στους αδικοχαμένους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα, θα περάσετε τη Γέφυρα των Αλυσίδων (Chain Bridge), η οποία είναι η πρώτη μόνιμη γέφυρα της Βουδαπέστης, που ένωσε τη Βούδα με την Πέστη. 


Περπατώντας λίγα μέτρα, θα φτάσετε στον Προμαχώνα των Ψαράδων (Fishermans Bastion). Ο Προμαχώνας των Ψαράδων είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βουδαπέστης και προσελκύει κάθε χρόνο τεράστιο αριθμό επισκεπτών. 



Φυσικά, μιας και βρίσκεται σε ύψωμα, θα έχετε ξανά την ευκαιρία να απολαύσετε μια μαγική θέα της πόλης!


Ακόμη, εκεί θα βρείτε την Εκκλησία του Ματθαίου, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε για να την εξερευνήσετε μόνοι σας ή ακόμα να μπείτε με τη συνοδεία ξεναγού, ο οποίος θα σας αναλύσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για την εκκλησία.


Τέλος, μπορείτε να ανεβείτε, με συνοδό, στο καμπαναριό της εκκλησίας, για να απολαύσετε μια ακόμη καλύτερη θέα της πόλης της Βουδαπέστης.

Είναι ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα για ένα καφέ ή σνακ. Υπάρχουν κάποια μέρη για καφέ ή και φαγητό κοντά στον Προμαχώνα των Ψαράδων. Επίσης, για την ενημέρωσή σας, υπάρχει μέσα στο αξιοθέατο και ένα Starbucks, το οποίο φυσικά γεμίζει με κόσμο που ξεκουράζεται απολαμβάνοντας τον καφέ και τα σνακ του εκεί. Το καλύτερο είναι να πάρετε ένα καφέ και να περιπλανηθείτε με την ηρεμία σας σε όλο το χώρο του αξιοθέατου ή ακόμη και να κάτσετε σε κάποιο παγκάκι που υπάρχει, χαζεύοντας την εκκλησία του Ματθαίου ή ακόμα καλύτερα τη θέα της πόλης.



Το καλύτερο αξιοθέατο το αφήσαμε για το τέλος. Φυσικά, αναφερόμαστε στο Κάστρο της Βούδας (Buda Castle), το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον Προμαχώνα των Ψαράδων. 



Το Κάστρο της Βούδας ήταν το βασιλικό κάστρο της Ουγγαρίας, αλλά πλέον αποτελεί την Εθνική Πινακοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης. Ο λόγος που το αφήσαμε για το τέλος, είναι διότι η πόλη πραγματικά μεταμορφώνεται το βράδυ και το Κάστρο της Βούδας προσφέρει την καλύτερη θέα, ενώ συνάμα κλείνει αργά και έχετε χρόνο να βγάλετε όσες φωτογραφίες θέλετε!


Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμο το πλάνο που σας ετοιμάσαμε και να περάσετε 3 φανταστικές και αξέχαστες μέρες στην μαγευτική Βουδαπέστη!

Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο, όπου αναλύουμε το δικό μας ταξίδι 3 ημερών στη Βουδαπέστη, εάν θέλετε να δείτε περισσότερα από την πόλη αυτή!