Πως να περάσετε 2 γεμάτες μέρες στη Βαρσοβία!




Η Πολωνία είναι μια χώρα που σπάνια την βλέπουμε σαν ταξιδιωτικό προορισμό στα ταξιδιωτικά γραφεία.. Όμως, είναι μια χώρα πανέμορφη και μαγική που αξίζει να πας ξανά και ξανά για να δεις όλα όσα προσφέρει.

Η πρωτεύουσά της, η Βαρσοβία, είναι μια πόλη που θα σας εκπλήξει. Η μία όψη της πόλης είναι εκθαμβωτική, όντας γεμάτη με τα πανέμορφα ψηλά κτίρια και το μοντέρνο και σύγχρονο στυλ της και αντιθέτως, η άλλη όψη της μοιάζει σαν παραμύθι, λόγω σας αρχιτεκτονικής της.

Εμείς, αφού κάναμε ένα όμορφο ταξίδι εκεί, σας έχουμε ετοιμάσει ένα πλάνο 2 ημερών, ώστε να σας βοηθήσουμε να δείτε όλα όσα χρειάζεται μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Μέρα 1η



Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας, απολαμβάνοντας ένα παραδοσιακό πολωνικό πρωινό σε κάποια καφετέρια στη οδό Novy Swiat, την πιο δημοφιλή οδό του κέντρου. Αφού απολαύσετε το πρωινό και τον καφέ σας, θα προχωρήσετε προς το Μουσείο του Σοπέν. 


Ο Σοπέν είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες και πιανίστες. Μέσα στο μουσείο, υπάρχουν προσωπικά του αντικείμενα, επιστολές και γενικότερα χρήσιμες πληροφορίες για εκείνον. Αξίζει να μπείτε μέσα, εάν λατρεύετε τη μουσική, ιδιαίτερα την κλασσική, διότι ακούγεται η μουσική του Σοπέν παντού και το μουσείο είναι διαδραστικό σε κάθε σημείο του.

Στη συνέχεια, περπατώντας περίπου για ένα τέταρτο, θα φτάσετε στο μνημείο του Κοπέρνικου.


Για όσους δεν γνωρίζετε, ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν εκείνος που υποστήριξε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Το μνημείο του Κοπέρνικου βρίσκεται μπροστά στο Παλάτι Staszic, το οποίο περιέχει την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, όποτε και αν περνούσαμε από εκεί, το μνημείο αυτό δεν έπαυε να είναι γεμάτο με κόσμο που το θαύμαζε και το φωτογράφιζε. Ακόμα και σχολεία έκαναν εκπαιδευτικές εκδρομές εκεί, με τους μαθητές να κάθονταν στα σκαλοπάτια και να μαθαίνουν για τον Κοπέρνικο.

Πολύ κοντά στο μνημείο του Κοπέρνικου, βρίσκεται ο Ναός του Τιμίου Σταυρού, που είναι από τους πιο φημισμένους ναούς της Βαρσοβίας. 


Επίσης, εκεί κοντά θα δείτε το επιβλητικό Προεδρικό παλάτι της Βαρσοβίας. Την είσοδο του κοσμεί το άγαλμα του Joseph Poniatowski, μια σημαντική ηγετική προσωπικότητα της Πολωνίας.


Περπατώντας λίγο παρακάτω, φτάνετε στην πανέμορφη Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. 


Εκεί, θα δείτε μουσεία πολιτιστικής κληρονομιάς και διάφορα χρωματιστά κτίρια, που το καθένα κρύβει πίσω του ένα θρύλο.

Με το που θα μπείτε στην Παλιά Πόλη, θα θαυμάσετε αρχικά το πανέμορφο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.


Σήμερα, είναι ένα ιστορικό και εθνικό μνημείο, και είναι καταχωρημένο ως εθνικό μουσείο. Το 1980, μαζί με την Παλιά Πόλη ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Μπορείτε να μπείτε μέσα, για να θαυμάσετε πανέμορφους χώρους, πίνακες, αγάλματα, ακόμη και κήπους.

Μπορείτε να κάνετε μια στάση για ένα γρήγορο σνακ και καφέ. Οι Πολωνοί το απόγευμα, συνηθίζουν να πίνουν καφέ ή τσάι, συνοδεύοντας το με ένα κομμάτι μηλόπιτα. Έτσι, μπορείτε να χαλαρώσετε σε μια από τις καφετέριες της Παλιάς Πόλης, απολαμβάνοντας ένα κομμάτι παραδοσιακής μηλόπιτας ή απλά έναν γευστικό καφέ.


Αφού ξεκουραστείτε, θα επισκεφθείτε την Αγορά της Παλιάς Πόλης. 


Αποτελεί το αρχαιότερο κομμάτι της Παλιάς Πόλης, καθώς και το κέντρο της. Στο κέντρο της πλατείας, υπάρχει το μνημείο της «Γοργόνας Βαρσοβίας», σύμβολο της πόλης. 


Αναπαρίσταται να κρατάει ένα σπαθί και μια ασπίδα, έτοιμη να υπερασπιστεί την πολυαγαπημένη της πόλη. Επίσης, γύρω από την πλατεία υπάρχουν μουσεία, όπως το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο Λογοτεχνίας.

Αργότερα, θα κατευθυνθείτε προς τον πανέμορφο κήπο Ogrod Krasinskich, όπου θα θαυμάσετε αρκετά αγάλματα, μια μαγευτική λιμνούλα και γενικότερα μια αναζωογονητική ή ρομαντική βόλτα.

Μπορείτε να τελειώσετε τη μέρα σας με ένα χαλαρωτικό περίπατο στο κέντρο της Βαρσοβίας και φυσικά με ένα παραδοσιακό πολωνικό γεύμα σε κάποιο εστιατόριο. Εμείς σας προτείνουμε να απολαύσετε το δείπνο σας σε ένα εστιατόριο της γνωστή αλυσίδας Zapiecek.


Τέλος, θα μπορούσατε να πάτε σε μία από τις γνωστές μπυραρίες, όπου συχνάζουν οι Πολωνοί, για να χαλαρώσετε με ένα ποτό, πριν πάτε στο δωμάτιο σας.
  

Μέρα 2η


Αφού απολαύσετε ένα πλούσιο πρωινό, ξεκινήστε τη μέρα σας με το μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας, το υπέροχο Lazienki Park, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Έχει ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, να ξέρετε ότι, στο πάρκο πραγματοποιούνται συχνά διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα από διάσημους Πολωνούς καλλιτέχνες.

Μέσα στο πάρκο βρίσκονται πολλά σημαντικά κτίρια και μνημεία της Βαρσοβίας. Ένα από τα πιο φημισμένα είναι το «Παλάτι στο νησί», το οποίο αρχικά διατελούσε ως τα λουτρά των ευγενών. Είναι διακοσμημένο με διάφορα αγάλματα και τοιχογραφίες. Δίπλα του, βρίσκεται το κλασικό Αμφιθέατρο, που είναι εμπνευσμένο από την Ελληνική και Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Το πάρκο Lazienki στεγάζει πολλά ακόμη σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Μικρό Λευκό Οίκο και το παλάτι Myslewicki. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για όλα τα αξιοθέατα του πάρκου και γενικότερα της Βαρσοβίας, πατήστε εδώ.

Στη συνέχεια, μπορείτε να θαυμάσετε το Μπελβεντέρε, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πάρκο. Για αυτό το λόγο άλλωστε αποκαλείται Μπελβεντέρ (από την ιταλική λέξη για την «οπτασία»), επειδή προσφέρει μια πανέμορφη θέα του πάρκου. Δυστυχώς όμως, δεν επιτρέπεται στο κοινό να το εξερευνήσει, διότι το παλάτι αυτό είναι το μέρος όπου φιλοξενούνται οι ηγέτες των άλλων χωρών, όταν επισκέπτονται την Βαρσοβία.

Αργότερα, μπορείτε να  επισκεφθείτε το πανέμορφο εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας, το Zlote Tarasy


Εκεί, θα απολαύσετε μια χαλαρωτική βόλτα σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, με πολλά μαγαζιά και πολύ οικονομικές τιμές. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια στάση για ένα γλυκό στην πιο διάσημη σοκολατερί της Πολωνίας, το E. Wedel. Θα δείτε ότι είναι από τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο.


Αφού απολαύσετε τα ψώνια και το γλυκό σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης, που βρίσκεται δίπλα.



Μέσα στο κτίριο, υπάρχουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, μπυραρίες και το κύριο τουριστικό γραφείο πληροφοριών της Βαρσοβίας. Αξίζει να ανεβείτε στον 30ο όροφο, για να απολαύσετε μια απίστευτη θέα της πόλης από τα 114 μέτρα.

Εάν σας έμεινε χρόνος, θα μπορούσατε να πάτε στο Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Warsaw Uprising Museum). Το μουσείο αυτό είναι αφιερωμένο στην εξέγερση του 1944 από τη γερμανική κατοχή. Εκεί, θα θαυμάσετε διάφορα πολεμικά κειμήλια, φωτογραφίες, μαρτυρίες ανθρώπων, ένα ολόκληρο αεροπλάνο και πολλά άλλα. Επίσης, προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης στον τελευταίο όροφο (observation tower).

Όσο για το φαγητό, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλές επιλογές εστιατορίων στο κέντρο της πόλης, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και παραδοσιακή Πολωνική κουζίνα αλλά και γρήγορο φαγητό. Να θυμάστε ότι το παραδοσιακό πιάτο της Πολωνίας είναι τα «pierogi», που μοιάζουν με γεμιστά πουγκάκια. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το παραδοσιακό Πολωνικό φαγητό, πατήστε εδώ.

Αν θέλετε να ακούσετε περισσότερα και να δείτε περισσότερες φωτογραφίες, δείτε το βίντεο που σας ετοιμάσαμε εδώ.

Ελπίζουμε να σας άρεσε το πλάνο 2 ημερών που σας ετοιμάσαμε και να οργανώσετε ένα υπέροχο ταξίδι σε αυτή την καθηλωτική πόλη.



Keep traveling!😉