Τι θα σας κάνει εντύπωση στη Σόφια | Η προσωπική μας εμπειρία






Μετά από το ταξίδι μας στη γειτονική Σόφια, θέλαμε να σας γράψουμε τι μας έκανε εντύπωση, τι δεν περιμέναμε να δούμε και γενικότερα τι δεν είχαμε ξαναδεί.


1. Οι τεράστιες πλατείες



Πραγματικά, η Σόφια ήταν γεμάτη με τεράστιες πλατείες και πεζόδρομους, όπου μπορούσες να περπατήσεις άνετα με μεγάλη παρέα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δε μπορείς να βγάλεις ούτε το σκύλο σου βόλτα σε κάποια σημεία, στο κέντρο της Σόφιας υπήρχε άπλα, άνεση και ειλικρινά χαιρόσουν να περπατάς. Ο πιο όμορφος πεζόδρομος ήταν ο Vitosha Boulevard, ο οποίος είναι και ο κεντρικός πεζόδρομος της Σόφια και ήταν γεμάτος μαγαζιά.

2. Το παρόμοιο φαγητό


Όταν πήραμε τον κατάλογο, ξεκινήσαμε να διαβάζουμε ονόματα χωρίς περιγραφές και μας φαινόντουσαν όλα πρωτόγνωρα. Όταν όμως μας τα σέρβιραν, διαπιστώσαμε ότι.. τα φαινόμενα απατούν. Αυτό που εννοούμε είναι ότι αυτά που φαινόντουσαν άγνωστα εξ αρχής καταλήξανε να είναι.. ντολμάδες ή γεμιστά! 


Οι γεύσεις βέβαια ήταν λίγο διαφορετικές και κάποια πιάτα ήταν χειρότερα και κάποια καλύτερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Εκεί που δε μοιάζουμε τόσο ήταν η λατρεία για τη σοκολάτα ή το σιρόπι, καθώς το παραδοσιακό γλυκό που μας σέρβιραν ήταν γιαούρτι με ροδόνερο και πίτα με γέμιση από λουκούμι τριαντάφυλλο!


3. Περίπτερα κάτω απ'τη γη


Λογικά θα αναρωτιέστε τώρα.. πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα περίπτερο; Κι’ όμως! Τα περίπτερα στη Σόφια είναι υπόγεια και πρέπει να σκύψεις για να εξυπηρετηθείς. Επίσης, όλα τα προϊόντα βρίσκονται πίσω από βιτρίνα και ουσιαστικά πρέπει να τα ζητήσεις από τον πωλητή για να τα πάρεις. Να εύχεστε να ξέρει αγγλικά!

4. Γύρω-γύρω πάρκο



Δεν είναι ένα ή δύο.. αλλά αντιθέτως το κέντρο της Σόφιας είναι περιτριγυρισμένο από πολλά διαφορετικά πάρκα! Θα μας πείτε «και η Αθήνα δεν έχει τον Εθνικό Κήπο;». Ισχύει, αλλά αν επισκεφθείτε τη Σόφια, θα καταλάβετε τι πάει να πει πράσινο στο κέντρο της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά εντυπωσιαστήκαμε με την ποσότητα αλλά και την έκταση των πάρκων που είχε η πόλη αυτή. Τα πάρκα ήταν τεράστια, καταπράσινα και πάρα πολύ καθαρά.


5. Πίνουν φραπέ


Μάλλον η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη επηρέασε στο να υπάρχει πια στα μενού ο αγαπημένος μας φραπές! Πιο αναλυτικά, και στις καφετέριες αλλά και σε φούρνους, υπήρχε η επιλογή του frappe. Έτσι κι εμείς, δεν αντέξαμε, αλλά συνοδεύσαμε τα γλυκά μας με τον αγαπημένο μας καφέ!


6. Κόσμος και ντουνιάς


Ενώ η Βουλγαρία δεν είναι ο προορισμός που βλέπετε συνέχεια σε κάθε τουριστικό γραφείο, εκτός από το Μπάνσκο βέβαια, που με την πρώτη ψιχάλα γεμίζει αφίσες η πόλη. Μπορεί λοιπόν να ακούγεται τόσο συχνά όσο το Παρίσι ή η Ρώμη, έχει όμως πάρα πολύ κόσμο! Και όταν λέμε πολύ κόσμο, εννοούμε πραγματικά πως αισθανόμασταν σαν να περπατούσαμε στο δρόμο της Φοντάνα ντι Τρέβι!

7. Ασφαλής και καθαρή.. σε κάθε μας βήμα


Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που μόνο οι κάδοι είναι καθαροί, στη Σόφια νιώσαμε περισσότερο Ευρώπη! Η πόλη ήταν πάρα πολύ καθαρή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολύς κόσμος παντού. Ακόμη, νιώθαμε ασφάλεια όταν περπατούσαμε, ειδικά σε κεντρικά σημεία, γιατί δεν υπήρχε το χάος που συναντάμε στην Αθήνα!

8. Αμέτρητες εκκλησίες


Περπατώντας στη Σόφια, μας έκανε εντύπωση το πόσες πολλές εκκλησίες βλέπαμε συνεχώς. Σε κάθε δρόμο είχε και μία! Οι περισσότερες ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα, καθώς είχαν περίτεχνους τρούλους, πολλά παράθυρα και κάποιες από αυτές είχαν έντονα και περίεργα χρώματα. 


Πιστέψτε μας, αν ψάξετε στο χάρτη εκκλησίες στα Σόφια, θα πάθετε πλάκα με το πόσες πολλές μπορεί να είναι!


9. Μοντέρνα, φτήνια και φιλότιμο


Χωρίς υπερβολές, αν πηγαίναμε Θεσσαλονίκη με το τρένο θα δίναμε σχεδόν τα ίδια μόνο για το πήγαινε-έλα! Εμείς δώσαμε κάτω από 100€ και για τα αεροπορικά εισιτήρια και για τη διαμονή στο κέντρο της Σόφιας! Επίσης, γενικότερα η ζωή εκεί είναι περισσότερο φτηνή, από τη στιγμή που τα λεφτά που θα δίναμε στην Ελλάδα για ένα καφέ, στη Σόφια μας έφταναν για να φάμε κιόλας! Φανταστείτε ότι μας έμειναν χρήματα και τα φάγαμε όλα στο αεροδρόμιο σε σνακς, διότι στη Βουλγαρία έχουν άλλο νόμισμα και δεν θέλαμε να ξαναλλάζαμε χρήματα!

Αυτά από εμάς!

Αν θέλετε να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σόφια, δείτε το βίντεο που σας ετοιμάσαμε, πατώντας εδώ.



Keep traveling! 😉