Τα ΔΩΡΕΑΝ αξιοθέατα της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς.

Η Αθήνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ιστορία και τα εντυπωσιακά αξιοθέατά της.

Εκτός όμως από μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που χρειάζονται εισιτήριο για να τους θαυμάσεις, υπάρχουν και κρυμμένα διαμάντια που δεν θα σου κοστίσουν απολύτως τίποτα!


Λυκαβηττός




Μπορεί ο Λυκαβηττός να είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Αθήνας και το πιο ψηλό σημείο του κέντρου της πόλης, αλλά δεν χρειάζεται εισιτήριο για να θαυμάσεις τη θέα που προσφέρει! Εισιτήριο χρειάζεται μόνο στο τελεφερίκ, το οποίο έχετε την επιλογή να μη χρησιμοποιήσετε και να ανεβείτε με τα πόδια για μια φανταστική περιπέτεια.


Στην κορυφή του, εκτός από την πανέμορφη θέα όλης της Αθήνας, θα δείτε και το μεσαιωνικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Για την ενημέρωσή σας, να ξέρετε ότι λειτουργεί καφετέρια-εστιατόριο, ώστε να απολαύσετε τον καφέ σας ενώ χαζεύετε τη θέα της πόλης.




Λόφος Φιλοπάππου- Πνύκα-Λόφος Νυμφών

(Φυλής 215)




Ο Λόφος Φιλοπάππου αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο σημείο του κέντρου της Αθήνας, μετά τον Λυκαβηττό. Είναι γεμάτος όχι μόνο από τουρίστες αλλά και από ντόπιους, οι οποίοι ανεβαίνουν με την μπίρα ή τον καφέ τους, για να απολαύσουν τη θέα όλης της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, από την κορυφή του Λόφου του Φιλοπάππου, μπορεί κανείς να θαυμάσει όχι μόνο τη θέα της Ακρόπολης αλλά και της άλλης μεριάς της Αθήνας και τον Πειραιά.


Η Πνύκα είναι μία από τις πρώτες και σημαντικότερες τοποθεσίες για τη Δημοκρατία, καθώς αποτελεί τον τόπο όπου αγόρευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αξίζει να δείτε να περιπλανηθείτε εκεί και να δείτε τον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία.
Όσο για τον Λόφο των Νυμφών, αποκαλείται επίσης και Λόφος του Αστεροσκοπίου και όπως φαντάζεστε είναι ο λόφος που στην κορυφή του υπάρχει το Εθνικό Αστεροσκοπίο Αθηνών.


Λύκειο Αριστοτέλους


Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο τεράστιας σημασίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό μνημείο/κτίσμα ή κάποιο μουσείο, αλλά ο χώρος αυτός έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, διότι αποτελεί το χώρο εκείνο όπου δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης. Έτσι λοιπόν, μόνο το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα "σχολεία" της Ελλάδας και η σκέψη ότι δίδαξε εκεί ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους όλου του κόσμου, σε κάνει να θέλεις να περιπλανηθείς και να θαυμάσεις αυτόν τον τόπο.


Ρωμαϊκά Λουτρά

Κοντά στον Εθνικό Κήπο (δείτε παρακάτω), βρίσκονται τα Ρωμαϊκά λουτρά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα Ρωμαϊκά λουτρά ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό. Ουσιαστικά, είναι ερείπια των λουτρών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι παρέχονται αρκετές πληροφορίες, γραμμένες σε διάφορα σημεία, οι οποίες εξηγούν βασικά πράγματα για τον αρχαιολογικό αυτό χώρο. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά, καθώς δεν χρειάζεται εισιτήριο.


Πινακοθήκη του Δήμου Αθηνών

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηνών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γκαλερί της Ελλάδας. Μέσα θα υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά έργα και όποιος την επισκεφθεί θα μάθει σχεδόν τα πάντα για την ελληνική ζωγραφική. Είναι πράγματι καταπληκτικό ότι μια έκθεση σαν αυτή, με 160 φανταστικά έργα της ελληνικής ζωγραφικής, διαθέτει δωρεάν είσοδο για το κοινό. Επίσης, έχει ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις και διαθέτει πολλά βίντεο κινουμένων σχεδίων. Δυστυχώς όμως, η τοποθεσία δεν είναι η καλύτερη, για αυτό θα ήταν προτιμότερο να την επισκεφθείτε μέρα και όχι το απόγευμα. 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Σε ένα υπέροχο αρχοντικό της Πλάκας, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, στεγάζεται το Μουσείο των Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο αριθμός των μουσικών οργάνων που εκτίθενται εκεί και πιο συγκεκριμένα συνολικά διαθέτει 1200 μουσικά όργανα της ελληνικής παράδοσης. Είναι χωρισμένο σε τέσσερα επίπεδα, αναλόγως τον τύπο των οργάνων. Πιο αναλυτικά, τα θέματα των τεσσάρων επιπέδων είναι μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα. Φυσικά, υπάρχουν ηχητικά ακούσματα και ο χώρος είναι μοντέρνος και πανέμορφος.

Είμαστε σίγουροι ότι μία επίσκεψη εκεί θα σας συναρπάσει, ειδικότερα εάν λατρεύετε τη μουσική!


Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

(Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364)
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται στην περιοχή του Φαλήρου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερες έργα της Αθήνας, καθώς διαθέτει καινούργιες εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επίσης, πολλές φορές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διοργανώνονται υπαίθριες συναυλίες. 



Εκτός όμως από την παρακολούθηση μιας παράστασης, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μέρος αυτό, διότι μπορεί να απολαύσει μια ευχάριστη βόλτα στο τεράστιο πάρκο του (170 στρεμμάτων), αλλά και να θαυμάσει τη θέα της Αθηναϊκής ριβιέρας!


Μαρίνα Φλοίσβου

(Μαρίνα Φλοίσβου)

Η Μαρίνα Φλοίσβου είναι μία τεράστια μαρίνα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Είναι ένα αγαπημένο μέρος για τους ντόπιους, καθώς μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα αλλά και να απολαύσουν ένα καφέ ή φαγητό βλέποντας τα πολυτελή ιστιοφόρα. Επίσης, στην Μαρίνα Φλοίσβου είναι αγκυροβολημένο το ιστορικό πλοίο Αβέρωφ, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και είναι το μοναδικό πλοίο του είδους του.

Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι το ότι προφανώς οι τιμές θα είναι λίγο πιο ψηλές από ο,τι σε άλλες περιοχές αλλά μια δοκιμή αξίζει, διότι τι πιο χαλαρωτικό από το να πίνεις τον καφέ σου χαζεύοντας τη θάλασσα;


Εθνικός Κήπος 

(Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 1)

Στο κέντρο της Αθήνας μπορεί κανείς να απολαύσει μια αναζωογονητική βόλτα στον πανέμορφο Εθνικό Κήπο.



Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής Ευρωπαϊκού σχεδιασμού του 19ου αιώνα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πάρκο 15,5 εκταρίων και είναι φανταστικό το γεγονός ότι είναι δημόσιο και δεν κοστίζει τίποτα αν περιπλανηθείτε στην εντυπωσιακή έκτασή του. Μέσα μπορείτε να θαυμάσετε μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων, καθώς επίσης την γραφική λιμνούλα κοντά στο κέντρο του πάρκου.



Βυζαντινές Εκκλησίες

Η Αθήνα και ειδικότερα το κέντρο της είναι γεμάτο από Βυζαντινές Εκκλησίες, κάποιες από τις οποίες υπάρχουν εκεί πάνω από μία χιλιετία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλές βυζαντινές εκκλησίες είναι κτισμένες πάνω σε ερείπια παλαιότερων χριστιανικών ναών ή και ναών αφιερωμένων στο Δωδεκάθεο. Η πιο γνωστή είναι η Καπνικαρέα στην οδό Ερμού.

Πλάκα - Αναφιώτικα

(Πλάκα)

Η Πλάκα αποτελεί ίσως την αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης. Ονομάζεται από πολλούς η "συνοικία των θεών" και είναι γνωστή για τα γραφικά σπιτάκια, τα τουριστικά μαγαζιά, τα πανέμορφα άνθη της και την υπέροχη θέα της Ακρόπολης. Αξίζει να περιπλανηθείτε στην περιοχή αυτή, καθώς η ομορφιά της θα σας μείνει αξέχαστη!


Τα Αναφιώτικα είναι μια μοναδική περιοχή της Αθήνας, καθώς δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να της μοιάζει σε όλη την πόλη. Αυτό γιατί, κτίστηκε από εργάτες από το νησί Ανάφη, με αποτέλεσμα να θυμίζει όλη η περιοχή ελληνικό νησί! Πράγματι, όταν επισκεφθείτε τα Αναφιώτικα, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί, καθώς θα σας συναρπάσουν τα πανέμορφα λουλούδια, τα γραφικά στενά σοκάκια και φυσικά... τα λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα! Μη ξεχάσετε ότι στην κορυφή της περιοχής μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πανέμορφη θέα της Αθήνας. 


Άρειος Πάγος


Ο Άρειος Πάγος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Ακρόπολης. Είναι ένας βράχος, που χρησιμοποιούνταν ως δικαστήριο στην Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα, αποτελεί έναν πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους, καθώς προσφέρει μια πανέμορφη θέα της Αθήνας. 



Αξίζει να πάρετε ένα καφέ, να κάτσετε κάτω και να απολαύσετε την θέα της πόλης από τη μία πλευρά και της Ακρόπολης από την άλλη!



Αρχαία στο μετρό

Όπως όλοι ξέρουμε, η Αθήνα είναι στο σύνολό της ένα τεράστιο μουσείο, καθώς αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις όλου του κόσμου! 

Είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι στην προσπάθεια κατασκευής του μετρό, ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην ιστορία της Αθήνας! Για αυτό και  μπορεί κανείς να θαυμάσει τα αρχαία ευρήματα σε διάφορους σταθμούς του μετρό, ιδιαίτερα στους σταθμούς του κέντρου (Ακρόπολη, Σύνταγμα, Μοναστηράκι).

Υμηττός 

(Υμηττός)

Πρόκειται για ένα μικρό πράσινο παράδεισο στο κέντρο της πόλης! Οι περισσότεροι Αθηναίοι πηγαίνουν τα Σαββατοκύριακα εκεί για πεζοπορία και όλοι συμφωνούν στο ότι είναι το ιδανικό μέρος για περπάτημα, καθώς είναι λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και προσφέρει πολύ όμορφη θέα. Επίσης, στον Υμηττό υπάρχει και ένα αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση αλλά να έχετε υπόψη σας ότι θα είναι γεμάτο, ειδικότερα τις Κυριακές. Πιστέψτε μας, αξίζει μία ανάβαση στο πανέμορφο αυτό βουνό, για χαλάρωση και επαφή με τη φύση.

Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη


Ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκεται μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων στο Σύνταγμα. Φυσικά, δεν πρόκειται για έναν πραγματικό τάφο, αλλά αποτελεί ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσους πέθαναν σε όλους τους πολέμους που συμμετείχε η Ελλάδα και δεν αναγνωρίστηκαν. 

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα στο μνημείο υπάρχει ένα καντήλι, το οποίο βρίσκεται εκεί από το 1932 και καίει ακόμα.

Τέλος, όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη φρουρούν οι Εύζωνες/Τσολιάδες (Προεδρική Φρουρά) και θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αλλαγή φρουράς αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο που αξίζει κανείς να δει. 

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)



Το ΟΑΚΑ είναι το αθλητικό κέντρο που δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Οφείλει την τωρινή αισθητική του στον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Καλατράβα. Περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, το Ολυμπιακό Στάδιο, δηλαδή το χώρο που διοργανώθηκε η τελετή έναρξης και η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και διάφορα αγωνίσματα. 

Αξίζει να το επισκεφθείτε, ειδικά αν βρίσκεστε κοντά, καθώς αποτελεί ένα όμορφο αξιοθέατο και αγαπημένο μέρος για πολλούς Αθηναίους που αθλούνται καθημερινά εκεί.

Γκράφιτι

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις (ελληνικές και μη), η Αθήνα είναι γεμάτη από τέχνη του δρόμου, πράγμα που εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες, κυρίως άλλων χωρών! Πιο αναλυτικά, θα πάθετε πλάκα με τον αριθμό των γκράφιτι που θα δείτε πηγαίνοντας απλά μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη και εμείς, που ζούμε στην Αθήνα, εντυπωσιαζόμαστε με το θέμα αυτό, διότι συχνά προστίθενται κι άλλα σε διάφορες περιοχές. Οι περιοχές που έχουν τα περισσότερα γκράφιτι είναι η περιοχή του Ψυρρή και του Κεραμεικού



Keep traveling! 😉