Πως να περάσετε 2 υπέροχες μέρες στο Ναύπλιο!


Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες για το Ναύπλιο και για το πως μπορείτε να περάσετε ένα αξέχαστο διήμερο εκεί. Αν δεν μπορείτε να μείνετε περισσότερες από δύο μέρες, μην ανησυχείτε! Ένα σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να απολαύσετε μια όμορφη βόλτα στα αξιοθέατα και τα γραφικά σοκάκια της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας. 


Πάμε να δούμε λοιπόν πως θα περάσετε το πιο όμορφο σαββατοκύριακο σας στο Ναύπλιο!


Μέρα 1η


Γνωρίζοντας ότι το Ναύπλιο είναι μια μικρή πόλη, δεν έχετε την πίεση του χρόνου για να προλάβετε όλα όσα πρέπει να δείτε. Επομένως, το πρώτο πράγμα που συμβουλεύουμε να κάνετε είναι να απολαύσετε ένα καφέ στον πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Τι πιο χαλαρωτικό άλλωστε από το να βρίσκεσαι σε ένα μέρος, με γραφικά σοκάκια γεμάτα με όμορφες βουκαμβίλιες πίνοντας τον καφέ σου;


Αφού θα έχετε ξεκουραστεί, μπορείτε να ξεκινήσετε τις βόλτες στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Αν και είναι μια μικρή πόλη, θα δείτε ότι συχνά γεμίζει με κόσμο που περιπλανιέται σε κάθε σημείο της, ειδικά τα σαββατοκύριακα και όλο το καλοκαίρι.

Σίγουρα θα επισκεφθείτε το πάρκο Κολοκοτρώνη με το άγαλμα εκείνου.



Αφού θα έχετε κάνει βόλτα στο πάρκο αλλά και φυσικά στα στενάκια της πόλης, που θα σας κάνουν να νομίζετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για το Μπούρτζι. Η τιμή είναι 4,5 € με επιστροφή και ο χρόνος που χρειάζεται από/προς εκεί είναι γύρω στο ένα τέταρτο.


Ας πούμε δύο λόγια για το φρούριο Μπούρτζι. Το Μπούρτζι είναι χτισμένο πάνω στο νησί των Αγίων Θεοδώρων. Πιο παλιά, κατά την περίοδο των Ενετών, μια τεράστια αλυσίδα ένωνε το λιμάνι του Ναυπλίου (ακροναυπλία) με το Μπούρτζι, με στόχο την προστασία της πόλης από τα εχθρικά πλοία. Επίσης, χρησιμοποιούνταν ως φυλακή και τόπο εκτέλεσης των θανατοποινιτών του Παλαμηδίου.

Μετά από αυτήν την εξερεύνηση, θα είναι ώρα για φαγητό. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια που μπορείτε να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις. Τα παραδοσιακά πιάτα είναι: γκόγκες (που εμείς στην Κρήτη το λέμε «σκιουφιχτά μακαρόνια»), παστό χοιρινό με αυγά και τυροπιτάρι.

Αν είστε λάτρεις της έντονης νυχτερινής ζωής, δυστυχώς δεν έχει κλαμπάκια. Όμως, υπάρχουν πολλά όμορφα μπαράκια για να απολαύσετε το ποτό σας πριν κοιμηθείτε.

Μέρα 2η


Αφού φάτε ένα πλούσιο πρωινό, είναι η κατάλληλη ώρα για μια μαγευτική ανάβαση στο κάστρο του Παλαμηδίου, που βρίσκεται 216μ πάνω από την πόλη. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο το εγχείρημα της ανάβασης 999 σκαλοπατιών, όμως δεν είναι ακατόρθωτο, μιας και έχει σημεία που μπορείτε να κάνετε σύντομα διαλειμματάκια. Σίγουρα βέβαια, η θέα θα σας αποζημιώσει.


Το Παλαμήδι χτίστηκε από τους Ενετούς κατά τα χρόνια της δεύτερης ενετοκρατίας ως οχυρωματικό έργο. Το 1822, έπειτα από μακροχρόνια πολιορκία του, κατακτήθηκε από τους Έλληνες και αποτέλεσε την έναρξη της απελευθέρωσης της πόλης  από τους Τούρκους. 


Από τότε, κάθε 30η Νοεμβρίου, ημέρα κατάκτησης του Παλαμηδίου από τους Έλληνες, γιορτάζεται πανηγυρικά η απελευθέρωση της πόλης στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται μέσα στο Παλαμήδι. Επίσης, το Παλαμήδι ήταν ο τόπος που καταδικάστηκε σε θάνατο ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ένα απότα σκοτεινά κελιά του.

Μετά από αυτήν την κουραστική αλλά και όμορφη εξερεύνηση, μπορείτε να απολαύσετε ένα καφέ/σνακ, χαζεύοντας τη θάλασσα και να πάρετε δυνάμεις για να συνεχίσετε τις βόλτες σας. Μπορείτε να ξεκουραστείτε κάνοντας ψώνια στα διάφορα μαγαζάκια και αφού εφοδιαστείτε με αρκετά σουβενίρ, μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο του Ναυπλίου.

Έφτασε η ώρα του βραδινού φαγητού. Κατά κύριο λόγο οι Ναυπλιώτες, πάνε έξω από την παλιά πόλη για φαγητό. Έτσι και εμείς, επιλέξαμε μια ταβέρνα που βρισκόταν στη νέα πόλη και πράγματι απολαύσαμε εξαιρετικό φαγητό.

Και εδώ τελειώνει το μαγευτικό αυτό σαββατοκύριακο...



Γενικότερα, όπως θα δείτε, το Ναύπλιο είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που έχει πράγματα να δεις, είναι συχνά γεμάτη με κόσμο απλά δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Είναι όμως το κατάλληλο μέρος, για να ξεφύγετε από την καθημερινότητά σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας σε μια ιστορική και γραφική πόλη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το παρακάτω βίντεο, για να πάρετε μια μικρή ιδέα από το Ναύπλιο:




Keep traveling!😉