Πως να περάσετε 3 μέρες στην Αμοργό

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων!
Είναι ένα νησί που φημίζεται για τις γαλαζοπράσινες παραλίες του αλλά ταυτόχρονα και για το πλήθος των μονοπατιών του.

Μετά από το δικό μας ταξίδι στην Αμοργό, αποφασίσαμε να σας ετοιμάσουμε ένα ιδανικό πλάνο 3 ημερών, για να σας μείνει το ταξίδι σας αξέχαστο!

1η Μέρα


Δυστυχώς, όπως είναι λογικό, θα χάσετε αρκετές ώρες της ημέρας σας, λόγω του ταξιδιού με το καράβι. Ειδικά αν ταξιδεύετε από Αθήνα (Πειραιά), οι 8 ώρες μοιάζουν ατελείωτες. 

Από τη στιγμή όμως που θα φτάσετε στο λιμάνι της Αμοργού θα πάρετε δύναμη από την ομορφιά που θα αντικρίσετε και θα είστε πανέτοιμοι να εξερευνήσετε το νησί! Για την ενημέρωσή σας, η Αμοργός έχει δύο λιμάνια: την Αιγιάλη και τα Κατάπολα. Ανάλογα με το που θα μένετε, η πρώτη μέρα σας θα αφιερωθεί στην αντίστοιχη περιοχή. Εμείς μέναμε στην Αιγιάλη και επομένως η περιοχή που εξερευνήσαμε την πρώτη μέρα ήταν εκείνη, καθώς ήμασταν αρκετά κουρασμένοι (και άυπνοι) από το καράβι.

Έτσι, η πρώτη σας μέρα θα περάσει πιο χαλαρά, κάνοντας απλά μια βουτιά σε μια από τις πανέμορφες και διάσημες παραλίες και φυσικά με παραδοσιακό Αμοργιανό φαγητό! Τα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού είναι τα εξής: πατατάτο (κοκκινιστό κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο), μαυρομάτικα με σπανάκι, χταποδόπιτα και για γλυκό δοκιμάστε τα περίφημα και πεντανόστιμα ξεροτήγανα της Αμοργού!
Όσο για το βράδυ σας, μπορείτε να χαλαρώσετε σε κάποιο μπαρ για να πιείτε ένα ποτό να ξεκουραστείτε. Βέβαια, τα μπαρ στην Αμοργό είναι διασκορπισμένα σε όλες τις περιοχές της. Τα πιο πολλά καφέ-μπαρ βρίσκονται φυσικά στη Χώρα αλλά και στην Αιγιάλη. Να ξέρετε ότι καλύτερο θα ήταν να νοικιάσετε αμάξι (ή να έχετε το δικό σας), για να μην εξαρτιέστε από τα περιορισμένα δρομολόγια των λεωφορείων. 


2η Μέρα


Η μέρα σας φυσικά θα ξεκινήσει με ένα πλούσιο πρωινό στην περιοχή που θα μένετε, όπως κάναμε κι εμείς παρέα με την μαγευτική θέα της Αιγιάλης. 

Αν αναρωτιέστε που βρήκαμε αυτή την υπέροχη θέα, τη βρήκαμε στο Aegialis Hotel & Spa.

Αφού πάρετε δυνάμεις από το πρωινό σας, ήρθε η ώρα για εξερεύνηση! Συγκεκριμένα, η δεύτερη μέρα σας θα αφιερωθεί στην πανέμορφη Χώρα, στο πιο διάσημο αξιοθέατο της Αμοργού, το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και φυσικά στην παραλία της Αγίας Άννας, που βρίσκεται 2 χλμ. μακριά. 

Η Χώρα της Αμοργού είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται περίπου στο κέντρο του. Ο λόγος που βρίσκεται σε αυτό το σημείο είναι για να μη μπορούν οι πειρατές να τη διακρίνουν από τη θάλασσα. 


Προσωπικά, θεωρούμε τη Χώρα το πιο όμορφο κομμάτι της Αμοργού και αυτό που θα μας μείνει αξέχαστο. Αυτό γιατί, πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια και πλακόστρωτα καλντερίμια, ατέλειωτες βουκαμβίλιες και υπέροχα στενά Κυκλαδίτικα δρομάκια, που ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά από ο,τι περιμέναμε! 

Μπορεί η Χώρα να μην είναι μεγάλη σε έκταση, αλλά, πιστέψτε μας, αξίζει να περιπλανηθείτε με τις ώρες στα στενάκια της και να χαζέψετε τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Φυσικά, δε γίνεται να μην απολαύσετε ένα καφέ και ένα παραδοσιακό γλυκό σε κάποια από τις αμέτρητες καφετέριες εκεί!
Εμείς απολαύσαμε τον καφέ και το γλυκό μας στην γνωστή καφετέρια Γιασεμί, η οποία προσφέρει και μια πολύ όμορφη θέα της περιοχής!

Αφού πιείτε το καφεδάκι σας και εφοδιαστείτε με σουβενίρ, θα ξεκινήσετε για μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξερεύνηση... τη Μονή της Χοζοβιώτισσας και την υπέροχη παραλία της Αγίας Άννας.

Γιατί αξίζει να πάτε εκεί;

Όπως είπαμε και πριν, το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού και για την ενημέρωσή σας η Παναγία η Χοζοβιώτισσα είναι η πολυούχος της Αμοργού. 

Το Μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης όλων των επισκεπτών, διότι πέρα από την ιστορική και θρησκευτική του σημασία, προσφέρει μια μοναδική θέα! 
Για να φτάσετε στο Μοναστήρι, θα ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια και επομένως θα απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία και ταυτόχρονα ένα φανταστικό τρόπο άσκησης, παρέα με τη θέα της θάλασσας.
Όσο για την παραλία της Αγίας Άννας, είναι μια φανταστική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και μικρά βοτσαλάκια. Έχει πάρει το όνομά της από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, που βρίσκεται εκεί και το οποίο μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε. Η παραλία της Αγίας Άννας είναι πραγματικά από τις πιο όμορφες παραλίες που είχαμε δει και δικαίως είναι τόσο φημισμένη. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το ότι η παραλία ήταν πολύ μικρή και εύκολα γεμίζει με κόσμο. Βέβαια, μπορεί να έφταιγε το ότι την επισκεφθήκαμε Κυριακή, διότι είδαμε πάρα πολλούς ντόπιους να την επισκέπτονται για ένα γρήγορο μπανάκι!
Όμως, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η παραλία δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη, μιας και τα σκαλοπάτια φτάνουν μέχρι ένα σημείο και πρέπει να κατέβεις σιγά σιγά από βράχους. Μην αγχώνεστε, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.. απλά χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή (και για σιγουριά αθλητικά παπούτσια). 
Και κάτι ακόμη που δεν ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη παραλία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει να το αναφέρουμε εδώ... στο νησί (όπως και στα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά) το νερό είναι δυσεύρετο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν ντουζιέρες. Ακόμη και οι άνθρωποι που εργάζονταν στην καφετέρια της παραλίας μας είπαν ότι δεν έχουν αρκετό νερό και για αυτό χρησιμοποιούν πολλές φορές εμφιαλωμένο.

Μετά από την βουτιά, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα χαλαρωτικό δείπνο. Προτείνουμε να δειπνήσετε στη Χώρα, μιας που θα είστε εκεί κοντά, διότι εκεί μπορείτε να βρείτε πολύ καλά ουζερί και ταβερνάκια, για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο Αμοργιανό φαγητό και ποτό. Αν δεν μπορείτε να μείνετε στη Χώρα, μην ανησυχείτε, καθώς η καθεμιά περιοχή της Αμοργού κρύβει μοναδικές ομορφιές και μαγαζάκια, για να απολαύσετε τη βραδιά σας.

3η Μέρα


Έφτασε η τελευταία σας μέρα στην Αμοργό! Η τρίτη μέρα σας λοιπόν θα αφιερωθεί στην εξερεύνηση κάποιας άλλης περιοχής του νησιού. Επειδή δεν ξέρουμε που θα μένετε, οφείλουμε να μιλήσουμε για όλες τις περιοχές που μπορείτε να επισκεφθείτε!

Αιγιάλη


Όπως αναφέραμε παραπάνω, εμείς μέναμε στη περιοχή της Αιγιάλης, η οποία είναι το ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αξίζει να την επισκεφθείτε, διότι είναι μια πολύ όμορφη περιοχή. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε μια χαλαρωτική βόλτα στα δρομάκια και το λιμανάκι της, να βουτήξετε σε μια από τις καταγάλανες παραλίες της και φυσικά να χαλαρώσετε σε ένα από τα πολλά beach bar της! 

Όσο για φαγητό, εμείς δοκιμάσαμε "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας", όπου φάγαμε όλα τα παραδοσιακά πιάτα του καταλόγου! Σας το προτείνουμε, διότι ήταν όλα πεντανόστιμα, σε φυσιολογικές τιμές και το ευχαριστηθήκαμε πολύ. 

Κατάπολα

Τα Κατάπολα είναι το δεύτερο και το κύριο λιμάνι της Αμοργού. Είναι ένα μικρό όμορφο χωριουδάκι, με πολλές καφετέριες, ταβέρνες και τουριστικά μαγαζάκια. 

Αν τα επισκεφθείτε, θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα κατάλευκα στενά δρομάκια τους, να απολαύσετε ένα δροσιστικό παγωτό χαζεύοντας τη θάλασσα και φυσικά να ρίξετε μια βουτιά σε μία από τις παραλίες τους. 

Κάτω Μεριά

Η Κάτω Μεριά της Αμοργού είναι το αγροτικό κομμάτι του νησιού, μιας και ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός από μικρά διάσπαρτα χωριουδάκια και αγροτικές περιοχές. 

Τα δύο πιο διάσημα αξιοθέατα της Κάτω Μεριάς είναι το "Ναυάγιο" και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Το ναυάγιο είναι τα απομεινάρια ενός εγκαταλελειμμένου πλοίου, που δεν πρόλαβε να αρμενίσει ποτέ. Αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, καθώς και ένα πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο, διότι η όψη του και μόνο σε συναρπάζει! 
(Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το Aegialis Hotel & Spa)

Όσο για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ο λόγος που είναι τόσο γνωστή είναι το πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε χρόνο εκεί. Πιο αναλυτικά, στις 25 Ιουλίου διοργανώνεται το πιο μεγάλο πανηγύρι της νησιωτικής Ελλάδας, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 3.500 άτομα. Είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς ντόπιοι και επισκέπτες ξεφαντώνουν παρέα με άφθονο κρασί και τοπικά φαγητά για μία ολόκληρη μέρα!

Επίσης, αν έχετε δικό σας μέσο μεταφοράς, μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε αρκετά από τα χωριουδάκια της περιοχής. Εμείς θα σας προτείναμε να πάρετε το καραβάκι από την Καλοταρίτισσα για να επισκεφθείτε την πανέμορφη Γραμβούσα με τις φημισμένες γαλαζοπράσινες παραλίες! Το ταξίδι με το καραβάκι είναι αρκετά γρήγορο και πάρα πολύ οικονομικό. Στη Γραμβούσα θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ειλικρινά αξίζει να την επισκεφθείτε όσο νωρίτερα γίνεται (και να επιστρέψετε πίσω με το τελευταίο καραβάκι).

Και εδώ τελειώνει το μαγευτικό ταξίδι σας στην Αμοργό. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε αρκετά! Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας στα σχόλια του άρθρου μας!



Keep traveling!😉



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια